Basın Odası

İnternetten Eleman Bulmada Son Moda

Ekonometri Dergisi / Mart-Nisan 2013





CVyolla.com projesi ne zaman doğdu? Diğer İK sitelerine göre ne gibi farklılıkları var?
CVyolla.com, 2006 yılından beri faaliyette olan, alışılmış kariyer sitelerinden farklı bir sistemle çalışan bir kariyer sitesi. İş arayanlar ve işverenler için getirdiği birçok yenilik ve avantaj var. İş arayanlar için getirdiği en büyük yenilik, adayların CV'lerini e-posta yoluyla binlerce şirkete ve aracı kuruma ulaştırabilmesi. Bu sayede, aday, tercih ettiği pozisyon, sektör ve şehir bilgilerine uyan binlerce şirkete tek tek başvurmak yerine, toplu halde CV'sini ulaştırabiliyor. Bu sürecin ne kadar hızlı ve etkili işlediğinin en önemli kanıtı ise birkaç gün içinde adayın çok sayıda görüşmeye çağrılması.

İş arayanlar için getirdiği diğer önemli yenilik; adaylar belli kalıplar içine girmeden diledikleri gibi CV'lerini hazırlayabiliyor. Word, PDF, html, jpeg vb. gibi bir formatta hazırladıkları CV'lerini, özgün bir ön yazı ile beraber şirket yetkilisinin e-posta kutusuna ulaştırabiliyorlar. Bugün yaratıcı, özgün bir CV hazırlamak ve göndermek şirketlerin ilgisini çekiyor. CVyolla.com, adaya böyle bir fırsat sunmuş oluyor.

İşverenler için ne gibi yenilikler sunuyor?
İşverenler, aradıkları adayla ilgili bilgileri sisteme giriyor. Sistem, bu tercihler doğrultusunda kendilerini seçmiş olan adayların CV'lerini her gün şirket yetkilisinin e-posta kutusuna gönderiyor. Böylece, şirket yetkilisi zahmetsizce aradığı CV'leri her gün e-posta kutusunda buluyor. Eğer aradıkları elemanı e-posta ile gelen CV'ler arasında bulamazlarsa, tüm CVyolla.com CV bankasını da detaylı filtreleme sistemini kullanarak inceleme şansları var. İşverenin en büyük avantajı, sınırsız sayıda CV inceleme şansına sahip olması. Üstelik bu hizmetlerin hepsine, piyasada diğer kariyer siteleri tarafından sunulan bir ilan fiyatına eş bir fiyatta ulaşabiliyorlar.

2012 yılında Türkiye'de işsizlik ne durumdaydı? 2013 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
TÜİK verileri göz önüne alındığında 2012 yılında Türkiye'de %9-%10 aralığında değişen işsizlik oranları mevcut. Bu oran tarım dışı işsizlik baz alındığında %11-%12 bandına çıkıyor. Genç nüfus baz alındığında ise maalesef %16-%18 aralığına kadar yükseliyor. Yılın ilk yarısında işsizlik oranları 1-2 puan daha yüksek seyrediyordu. Yılın 2. yarısında yaz aylarıyla birlikte yükselen turizm istihdamı sayesinde işsizlik oranlarında her sene bir miktar düşüş yaşanmıştır. Türkiye, büyüyen bir genç nüfusa sahip olduğu için yılda ortalama %5 ekonomik büyüme Türkiye'de işsizlik oranlarını aşağı çekmeye yetmeyecektir. %5'ler üzerinde ve üretime dolayısıyla istihdama yönelik bir ekonomik büyüme gösterebildiğimiz sürece Türkiye'de işsizlik rakamlarında düşüş yaşanması mümkün olacaktır. 2013 yılıyla ilgili yapılan öngörüler büyüme rakamlarının maalesef %5'in altında olacağını gösteriyor. Bu durumda, 2013 işsizlik rakamlarında bir miktar yükseliş olması muhtemeldir.

Türkiye'de İnsan Kaynakları sektörünün bugününü ve yarınını nasıl değerlendirirsiniz?
Son yıllarda hayatın her alanına iki önemli yenilik damgasını vurdu: sosyal medya ve mobil dünya. Hayatımıza her geçen gün daha çok giren bu iki yenilik, şüphesiz insan kaynakları sektörünü de etkiliyor. Sosyal medyanın sunduğu imkanlar sayesinde artık insanlar nerede, ne yaptığını, fotoğraflarını, videolarını, kısacası hayatlarına dair birçok ayrıntıyı anında arkadaşlarıyla paylaşabiliyor. Cep telefonları artık birer küçük bilgisayara dönüştü. 3G teknolojisiyle beraber insanlar artık her yerde ve her an çevrimiçi olabiliyor. İnternette daha uzun vakit geçirebiliyor. Bu zamanın önemli bir kısmını da sosyal medya sitelerinde geçiriyor. Bu sebeple, kariyer sektöründe her geçen gün sosyal medya ve mobil uygulamalar daha aktif kullanılıyor. Artık işe alım yapacak olan bir şirket yetkilisi, CV'sini incelediği adayın facebook, twitter, linkedin gibi sayfalarını inceleyerek aday hakkında daha özel ve detaylı bilgilere ulaşabiliyor. Bu inceleme, işe alım kararını vermesinde etkili olabiliyor. İstatistiklere göre; Türkiye'de facebook kullanıcısı 30 milyonu aştı. Bu insanların %65'i aktif iş hayatında olan 25-55 yaş arası kişiler. Twitter kullanıcı sayısı ise 10 milyonu aşmış durumda. Linkedin de aktif olarak milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla, insan kaynakları siteleri bu değişimin dışında kalamaz. İK siteleri de sosyal medya ile bütünleşmek durumunda. Artık sitenin sosyal medyadaki varlığı ve etkinlikleri kolu bacağı gibi ayrılmaz birer parçası olarak düşünülmeli. Kısaca; sosyal medya ve mobil dünyadaki gelişmeler, insan kaynakları sektöründeki gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. İş arayan adaylar, işveren şirketler ve aracılık yapan İK siteleri bu değişimin gerisinde kalmamalıdır.

Eklemek istedikleriniz...
CVyolla.com olarak amacımız, Türkiye kariyer sektörüne yeni, farklı bir bakış açısı kazandırmak. İşsizliğin kronik bir sorun haline geldiği ülkemizde hem iş arayan adaylar için yeni bir umut kaynağı hem de şirketler için eleman ihtiyacını karşılayan çok pratik, farklı, hesaplı bir sistem yarattığımıza inanıyoruz. Bize fikirlerimizi paylaşma fırsatı verdiğiniz için de çok teşekkür ederiz...



Tüm Haberler >>

Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!