İK Blog

İş görüşmelerinde yapılan hatalar


Yazar: Ahmet Veli Olgundeniz

Etiketler: iş görüşmesi, mülakat, işe alım

Görüntüleme Sayısı 14042 görüntülenme

İş görüşmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Zor, stresli ve heyecanlı bir süreç öyle değil mi? Hayatımın bazı bölümlerinde "iş arayan" pozisyonunda oldum. İlginç deneyimlerim oldu. Bir keresinde Türkiye'nin önde gelen bir şirketine iş başvurusu yapmıştım. Randevulaştık. Görüşme saatinden 10 dakika önce buluşma yerindeydim. Ofiste öyle bir yoğunluk vardı ki anlatamam. Tam 45 dakika beni sekreterin yanındaki bir sandalyede beklettiler. Tam kalkıp gitmek üzereydim ki patron lütfedip benimle görüşmeye karar verdi. Bana sorduğu ilk soru neydi biliyor musunuz? Çalışma saatlerine uyup uyamayacağım...

Koskoca bir şirketi yönettiğiniz halde zamanınızı doğru düzgün programlayamıyorsunuz, belli bir saatte görüşmeye çağırdığınız insanları neredeyse bir saat kapıda bekletiyorsunuz ama yanınızda çalışacak insanlardan çok programlı olmalarını istiyorsunuz. İlginç değil mi?

Bir keresinde de yine bir şirket yöneticisiyle konuşuyorum "Siz" dedi "İngilizce biliyor musunuz?" "Evet, biliyorum zaten özgeçmişimde de nerede öğrendiğim yazıyor ve ilişikte sertifikamın fotokopisi de var. İsterseniz görüşmeye İngilizce devam edelim."

"Peki şu ...... bilgisayar programlarını kullanabiliyor musunuz?

"Elbette, ikinci sayfanın altına bakarsanız gerekli bilgileri görürsünüz."

Düşünsenize kocaman bir şirkete itibar edip iş başvurusunda bulunmuşsunuz ve sizinle görüşme yapmak için görevlendirilmiş kişi özgeçmişinizi bile okuma zahmetine girmemiş. Halbuki iş görüşmelerine adaylar kadar görüşmecinin de hazırlıklı gelmesi gerekir. Şirketinize gerçekten faydalar sağlayacak ve dişlinin bir parçası olabilecek taze bir gücü bünyenize katabilmek yani doğru insanı seçebilmek biraz zahmete değmez mi?

Eğer karşınızdaki adaya saygı duymuyorsanız en azından çalıştığınız şirkete saygılı olmanız gerekmez mi?

Ülkemizde insan kaynakları kavramı geliştikçe şirketlerin "eleman seçme ve yerleştirme" konusuna bakışları sanırım biraz daha profesyonelleşecek. Biraz zaman geçmesi gerekiyor galiba.

Peki ya adaylar?

Son dönemlerde yine iş görüşmelerine katılıyorum yine ama bu kez aday olarak değil. İlginç gözlemlerim oluyor. İşte size birkaç örnek:

Kimi adaylarla konuştuğumda sanki açık unutulmuş bir radyonun karşısında duruyormuş gibi hissediyorum kendimi. Kimi adayın ağzından da kelimeleri adeta kerpetenle söküyorsunuz.

Hele bir de kaderine küsenler, sorularınıza yanıt vermek yerine kişisel ve ailesel problemlerinden bahsedenler var ki, görüşmenin nerelere kadar uzanabileceğini asla tahmin edemezsiniz.

Bir keresinde de genç bir kızın babasıyla iş görüşmesine geldiğini hatırlıyorum. "Yeteri kadar büyüdüğünde gel bir daha görüşelim" dedim, bozuldular...



Davranış Şekli

Adayların iş görüşmelerinde başarısız olmalarının temel nedeni pozisyon ve şirket hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Bunun yanında ikinci neden ise sorulan soruyu tam anlamıyla anlayamamalarıdır.

Size bir soru. Adayın görüşmeciden, öğle yemeğine yetişeceği gerekçesiyle acele etmesini istemesi mi daha kötüdür yoksa görüşmenin ortasında çantasından çıkardığı sandviçi yemeye başlaması mı?

Peki ya görüşmeye adeta diskoya gidermiş gibi gelenler ya da kokanlar, temizliğe önem vermeyenler ya kendi hakkındaki bilgileri abartıp değiştirenler...

Başarılı bir iş görüşmesi için hem aday hem de işverene düşen bazı sorumluluklar var.

Sevgiyle kalın...

23/11/2012

Yorumlar


Merve Turuca   26/12/2018 14:58
Ahmet Veli Bey merhaba. Blog yazınızı okudum ve bir iş arayan olarak iş görüşmelerinde yapılmaması gerekenler hakkında bilgi edinmiş oldum. Ama şunu da belirtmek isterim ki artık işe alımlarında ne yazık ki sadece diplomaya bakılır olmuş. Oysaki kişinin iş performansında gösterebileceği başarıları göz ardı edilir olmuş. Blog yazınız için teşekkür eder, saygılar sunarım. İyi günler.


Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Ahmet Veli Olgundeniz - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Ahmet Veli Olgundeniz

İnsan Kaynakları Yazarı, İletişim Uzmanı

  
  


İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Yeni Asır İnsan Kaynakları Gazetesi editörlüğü ve köşe yazarlığı yaptı. Yeni Asır TV’de de Kariyer Doktorum adında bir televizyon programı hazırlayıp sundu. Şu anda Medical Park İzmir Hastanesi'nde Kurumsal İletişim ve Eğitim Koordinatörü olarak çalışmaktadır. İş yaşamı, insan kaynakları ve kariyer alanlarında şu ana kadar 400’ün üzerinde köşe yazısı yayınlanan ve 300 TV programı yapan Olgundeniz, "İş Görüşmelerinin 40 Zor Sorusuna 40 Mükemmel Yanıt" ve "Manipülatörün Cep Kitabı" adında iki kitap yazmıştır. Kariyer Doktoru blog sayfasında yazılarını yayınlamaktadır.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 63658 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!