İK Blog

İş Mülakatı ve Özfarkındalık İlişkisi


Yazar: Ayşe Başer

Etiketler: özfarkındalık, kişisel gelişim, kariyer planlama

Görüntüleme Sayısı 3282 görüntülenme

Geçen yazılarda farkındalık konusunu irdeledik. İnsanın kendini tanıması, nerede olduğunu ve nereye gitmek istediğini bilmesi kadar önemli bir konu olamaz. İş mülakatlarında insanların "mutlaka sorulan sorulara verilebilecek en güzel yanıtlar" vs. gibi başlıklarla sunulan gazete makalelerindeki cevapları ezberlemesinden öte kendini tanıması en gerekendir.

Biraz açalım: Diyelim ki bir önceki işinizde sadece size buyurulanı yapan bir memurdunuz, hiç insiyatif kulanmanıza gerek yoktu, çünkü kartal ruhlu müdürünüz herkes namına olayların yürütülme kısmına odaklanmış, altında çalışanların tüm eylemlerini yönetme ve denetleme çabasındaydı. Bu durumu belirli bir süre sonra bünyeniz kaldırmadı ve yeni bir iş arayışına girdiniz. O işte de görev gereği sıkça kriz yönetmeniz, insiyatif kullanmanız gerekiyor. Karşınızdaki mülakatı yapan İK'cı sizde insiyatif kullanma ve kriz yönetebilme özeliklerinin olup olmadığını sorgulamak isteyecektir. Hadi senaryo bu ya, mülakatçı da eski müdürünüzü çok iyi tanıyan birisi çıktı ve size bir önceki işinizde "cevabı tahmin etmesine rağmen" kriz yönetiminde aktif rol oynayıp oynamadığınızı soruyor. Ne yapardınız?

Hiç aktif rol oynamanıza izin verilmediğini söyleyip sussanız işi kapamayacaksınız. "Tabiki çok aktiftim" deyip senaryo yazsanız karşınızdaki deneyimli bir İK'cıysa durumu anlaması emin olun en fazla 10 dakikasını alacaktır! Peki ne yapacaksınız?

Söz konusu özellikerin sizde var olduğunu tüm hayatınızı gözden geçirerek örneklendireceksiniz.

"Malesef bir önceki iş yerimde insiyatif kulllanmamı gerektiren bir kriz durumu olmadı, iş tanımım gereği zaten buna imkan da yoktu ancak size dilerseniz öze hayatımdan örnekler verebilirim" diyecek, sonrasındada önce kriz durumunu anlatan kısa bir giriş, bu durumun oluşmasıyla birlikte edindiğiniz, üstlendiğiniz rol ve tutumunuz ve sonucunda ne olduğunu izah edebilirseniz, karşınıdakine aradığınız bu özellikler bende var mesajını verirsiniz.



Örneğin:

"Bu mülakata gelebilmek için dün gece arkadaşımla Ankara'dan yola çıktık. Gerede yakınlarında aracımız bozuldu. (Kriz durumu oluştu.) Emniyet şeridinde durduk, gerekli trafik önlemlerini aldıktan sonra; ben cep telefonumdan çekici adres ve telefonlarını araştırdım ve aradığım çekici yarım saat sonra geldi. Aracı çekiciye yükledik ve yetkili servisin önüne aracın çekilmesini sağladık. Servis kapalıydı, ben arkadaşımı bir otele yerleştirdikten sonra (çözüme yöneik ilgili kişiyi arayıp bulma görevini, arabayı, arkadaşını emniyetli bir şekilde bırakma ve hedefine tekrar kilitlenme işini yerine getirdi) bulduğum ilk otobüsle İstanbul'a hareket ettim (İstanbul"a gelme hedefini olumsuzluğa rağmen gerçekleştirme çabası.) Biraz önce arkadaşımla konuştum, arabanın tamiri bitmiş, o da 3 saat sonra İstanbul'a ulaşmış olacak. (Sonuç; araba tamir edildi ve ben de mülakata yetiştim.)

Bakın yukarıdaki örnekte açık bir durum var. Eski işimde bu yetkinliği hiç kullanma fırsatım olmadı, bu bir gerçek ama gerçek hayatımda buna verebileceğim birçok örnek var mesajı yatıyor. Profesyonel bir İK'cı bu tür örnekler verebilen adaya muhtemelen başka sorular sormaya devam edecek, belki simulatif bazı senaryolar vererek edineceği tutumu gözlemlemek isteyecektir.

Gördünüz mü kendini çok iyi tanıyan biri illaki ofis hayatından örnek vermek zorunda değildir. Hayatı yaşamak zaten bir iştir ve bu iş esnasında oynadığımız rollerin farkında olmak bize bir çok kapı açabilir...

Öz farkındalık konusuna yine zaman zaman yeri gedikçe değiniriz ama bu ayki yazılarımda İK'cıların sahip olması gereken özelliklere yer vererek yazmayı düşünüyorum.

02/07/2013

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Ayşe Başer - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Ayşe Başer

İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen

  
  

ODTÜ İstatistik (B:SC) ve Yeditepe Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) derecelerine sahip. Kariyerinin ilk 6 yılı tekstil sektöründe kendi aile şirketinde Pazarlama ve Satış alanında her kademede görev alarak başladı. Sonrasında İstanbul Sanayi Odası'nda Dış Ekonomik İlişkiler Müdürü, Sabancı Üniversitesi'nde İnsan Kaynakları Kıdemli Uzmanı olarak devam etti ve 2006 yılından itibaren serbest danışman ve eğitmen olarak çalışmaktadır. Almanca ve İngilizce bilen Başer evli ve 2 çocukludur.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 63660 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!