İK Blog

Başarılı Bir Özgeçmiş Yazmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?


Yazar: İpek Aral

Etiketler: CV hazırlama, özgeçmiş

Görüntüleme Sayısı 6588 görüntülenme

Özgeçmiş yazmak kariyerinin hangi aşamasında olursa olsun, hemen hemen bütün profesyonellerin büyük sıkıntı duydukları konulardan biri.

Peki insanın kendisine ait bilgileri bir kağıda dökmesi neden bu kadar zor?

Bana göre zorluk biraz kağıda neyi, nasıl, ne şekilde yazacağını tam olarak kestirememek, biraz da insani bir dürtü; tembellikten kaynaklanıyor.

Oysa ki özgeçmiş yazmak zor bir iş değildir. Sadece dikkat edeceğiniz içeriksel ve şekilsel birkaç nokta vardır. Neler mi? İçeriksel ve şekilsel olarak ayırarak sıralayalım:

İçeriksel

1. İş tecrübeleriniz bölümüde sadece çalıştığınız şirket ve doldurduğunuz pozisyonu yazarak bırakmayın. Doldurduğunuz pozisyondaki görev tanımınızı da aktarın.

2. Görev tanımınızı aktarırken mümkün olduğunca iş/mesleki terminolojiyi kullanın.

3. Özgeçmişiniz sizin kariyeriniz boyunca yaşadığınız gelişim çizgisini gösterebilmelidir. İş tecrübelerinizdeki görev tanımlarınızı aktarırken mümkün olduğunca somut örnekler verin. Sizinle beraber satışlar %30 mu arttı? Firmanız sizin projeniz sayesinde yeni bir ürün mü geliştirdi? Yoksa çalıştığınız süre boyunca getirdiğiniz müşteriler varolanı ikiye mi katladı? İş tecrübelerinizi yazarken lütfen örnek başarılarınızı yazmayı ihmal etmeyin.

4. Özgeçmişte uzmanlık alanınıza, başarılarınıza dair önplana çıkarmak istediğiniz başlık niteliğindeki yerleri koyu/eğik yazarak vurgulayın.

5. Uzmanlık alanınızda herşeyi bildiğinizi göstermeye çalışmayın. Üç adet en iyi olduğunuz alt konuyu seçin ve onlara yüklenin.

6. İş hayatında beş, altıncı yılını doldurmuş profesyonellerin uzmanlık alanları dışındaki kısa süreli iş tecrübelerini yazmaları gerekli değildir. Tecrübe kayıtlarındaki konsantrasyonu dağıtmayın. Eğer uzmanlık alanı değiştirmek istiyorsanız durum değişebilir.

7. İş ilanlarında yer alan görev tanımlarındaki satır aralarını okumaya çalışın ve özgeçmişinizde seçeceğiniz kelimeler ile bu satır aralarını doldurun.

8. Farklı görev tanımları ve yetkinlikler arayan ilanlara yönelik özgeçmişinizde değişiklikler yapmaktan sakın üşenmeyin. Hatta içeriğin işlenişi bakımından üçten fazla özgeçmişinizi bilgisayarınızda hazır bulundurun.

9. Kariyer hedefinizde başvurduğunuz firmanın sizin için neler yapacabileceğinin değil, sizin firma için neler yapabileceğinizin mesajını verin.

10. Yeni mezunların üniversite hayatındaki sosyal aktiviteleri, katıldıkları kulüpler, stajları çoğu zaman iş tecrübesi niteliğinde kabul edilir. Bu tecrübeleri yazmayı ihmal etmeyin.

başarılı özgeçmiş


Şekilsel

1. Gerekli yerlerdeki vurguları ile kolay takip edilebilir, sade bir özgeçmiş tasarımınız olsun.

2. Özgeçmişiniz iki, maksimum üç sayfayı geçmesin.

3. Özgeçmişe koyacağınız fotoğrafınızı mümkün olduğunca ciddi bir kıyafet ile vesikalık olarak çektirin. Arka fon düz renk olsun. Bir parça gülümsemek her zaman pozitiftir.

4. İçerik başlıkları sırası ile :

– Fotoğraf

– İsim soyad, adres & iletişim bilgileri

– İş tecrübeleri

– Ödüller & Makaleler & Meslek blogu bilgisi (mevcutsa)

– Eğitim

– Yabancı Dil Bilgisi

– Bilgisayar Bilgisi

– Alınan eğitimler, katılınan kurs & seminerler

– Kişisel Bilgiler & ilgi alanları

5. Özgeçmişinizdeki kullanılan dilin ve imlanın hatasızlığını tekrar tekrar kontrol edin, sizin gözünüzden kaçmış olabilir, bir arkadaşınızdan da kontrol etmesini isteyin.

25/08/2016

Yorumlar


Hayal Işıklar   04/01/2019 17:45
İpek Hanım merhaba. CV hazırlama üzerine araştırma yaparken yazınıza rastladım. Çok önemli detaylara değinmişsiniz. Hayatta detaylar fark yaratmamızı sağlıyor. Okuduğum birçok yazı içinde en faydalandığım yazılardan birisi sizinkisi. Emeğiniz için teşekkür ederim.


Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


İpek Aral - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

İpek Aral

İK ve Yönetimi Danışmanı, Eğitmen

  
  


T.E.D. Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunu. Migros, Vesbo gibi kurumlarda İnsan Kaynakları üzerine uzun yıllar çalıştı. Şu anda İnsan Kaynakları ve Yönetimi Danışmanlığı ve Mesleki Eğitmenlik yapıyor.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64464 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!