Birçok firmaya iş başvurusunda bulundunuz ama hiç dönüş olmadı mı? Belki de esas sorun başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz özgeçmişinizin yetersiz ya da yanlış olmasından kaynaklanıyordur.
Özgeçmiş yazmak kariyerinin hangi aşamasında olursa olsun, hemen hemen bütün profesyonellerin büyük sıkıntı duydukları konulardan biri. Peki insanın kendisine ait bilgileri bir kağıda dökmesi neden bu kadar zor?
İK departmanları, özellikle yaratıcılık, üretkenlik ve güçlü iletişim yeteneği gerektiren sektörlerde artık klasik yöntemlerle hazırlanmış CVler yerine özgün ve fark yaratan örneklere odaklanıyor.
Tecrübeleriniz ve eğitiminiz ne kadar kaliteli olursa olsun ya da ne kadar iyi bir çalışan olursanız olun yeni işinizle aranızda birkaç kağıt parçası kadar ince bir çizgi vardır.
Yeni mezun arkadaşlarımın CVlerinin çoğunda ortak bir nokta bulunmaktadır. CVlerinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri ve referanslar dışında bir şey bulunmuyor. Yeni mezunların CVmizde neler olmalı sorusuna buradan cevap vermeyi düşündüm.
Delilik bu; yeni birini tanımak kocaman yeni bir dünyayı keşfetmekti. Ahh nasıl olur da insanları bir kağıt parçası üzerinden tanımaya ve elemeye çalışırlar.
CV'yi parlatın cilalayın cillop gibi olsun öyle iş başvurusu yapın diyoruz diye bazı yanlış anlaşılmalar da olmuyor değil. Mesela kaş yaparken göz çıkarılabilir, ufak bir botox yaptırma hevesiyle başlayıp aşağıdaki gibi bir faciayla sonuçlanabilir.
Ne çektik be şu özgeçmişten!? demek kolay. Önemli olan, sorumlusu olduğumuz bazı görevlerimizden de keyif almayı deneyimlemek. Bence hayalimize ve mutlu bir kariyere ulaşmak için buna değer.
Özgeçmiş okumak oldukça zahmetli ama çok ciddi bir iştir. Bugüne kadar binlerce özgeçmiş taramış bir insan kaynakları profesyoneli olarak iş arayanların özgeçmiş yazarken yaptıkları hataları sıralamak istedim ve ortaya on ana başlık çıktı.