İK Blog

Özgeçmiş yazarken yapılan 10 hata


Yazar: İpek Aral

Etiketler: CV hazırlama, özgeçmiş

Görüntüleme Sayısı 27012 görüntülenme

Özellikle popüler olan şirketlerin insan kaynakları bölümleri bir anda birden çok iş ilanı çıktığı için hergün yığınla özgeçmişi taramak durumunda kalır. Bu tarama hızlıdır. Adayların niteliği artıp ve ünvanı yükseldikçe aranılan pozisyon için gelen başvuru sayısı azalır, özgeçmişleri inceleme süresi artar.

Özgeçmiş okumak oldukça zahmetli ama çok ciddi bir iştir. Ben özgeçmiş taramayı çok ciddiye aldığım için örneğin iş arama sitelerindeki filtreleri hiç kullanmam. Hiçbir aday teknolojinin kurbanı olsun istemem çünkü bazen adaylar bilgilerini sitelerin şablonlarında yanlış yerlere yazabiliyor ve bu nedenle pozisyon için uygun olmalarına rağmen fitreden geçemeyip elenebiliyorlar.

Bugüne kadar binlerce özgeçmiş taramış bir insan kaynakları profesyoneli olarak iş arayanların özgeçmiş yazarken yaptıkları hataları sıralamak istedim ve ortaya on ana başlık çıktı:

1. İş arama siteleri üzerinden yapılan başvurularda kullanılan şablonlar. Son dönemde işbaşvuruları ağırlıklı olarak internet siteleri üzerinden yapılıyor. Adaylar ilanlara başvurabilmek için öncelikli zorunluluk olarak özgeçmiş bilgilerini sitelerin sunduğu hazır şablona yerleştiriyorlar. Bu süreçle ilgili yapılan iki önemli hata var. Birincisi bu şablonların son derece özensiz doldurulması. İkincisi ise bu şablonlardan çıkan özgeçmiş formatının kopyasının alınıp orijinal özgeçmiş niteliğinde kullanılması. Birinci hata adayın direkt olarak elenmesine neden oluyor. Ancak ikinci hata bence daha vahim. Örneğin bir şirketin insan kaynakları e-posta kutusuna "x" iş arama sitesinin özgeçmiş şablonu ile -pat- diye bir özgeçmiş düşüyor. Bu şablonlar çoğunlukla "patlamış" şekilde açılıyorlar ve bu çarpık çurpuk mesajı gören işe yerleştirme uzmanı çoğunlukla karşısındaki "uyanık" tembellik ürününe göz bile atmadan kapatıyor. Kendisi için özgeçmiş yazmak emeğini bile sarfetmeyen bir adayın sizce şirkete faydası olur mu?

2. Özgeçmişlerin çok genel ve "boş" olması. Özellikle yeni mezun, iş tecrübesi az olan adaylar özgeçmişlerini zenginleştirmek konusunda büyük sıkıntı yaşamaktalar. Ortak geliştirilen söylem ise "Hiç tecrübem yok ki, ne yazayım?". Ben bu soruyu duymaktan hiç hoşlanmam. Üniversite yıllarını iyi değerlendirme bilincindeki gençler bu süre zarfında çeşitli işlerde çalışmakta, iş tecrübesi kıvamında stajlar yaşayabilmekte, üniversitelerin sosyal aktivite, külüplerine katılmakta, birçoğu da çeşitli burslar bularak yurtdışına bile çıkabilmektedir. Kısacası insan istedikten sonra kendisine sınırsız derecede nitelik katabilir, kariyerinin başında olsa bile son derece zengin, etkileyici, farklı bir özgeçmiş hazırlayabilir. Şimdi size soruyorum, bir işe yerleştime uzmanı, en üstte yazan isimleri kaldırırsanız birbiri ile neredeyse aynı yüzlerce özgeçmiş sahibini neden görüşmeye çağırsın ki?

3. Dikkat çekici bir açılış. Bir özgeçmişin en önemli yeri açılışıdır. Kimisi açılışta "kariyer hedefi", kimisi ise halihazırdaki değerini belirleyen ünvanı ve genel nitelik ve yetkinliklerini yazar. Ama her ne şekilde olursa olsun bu başlangıç kişinin bir işe yerleştirme uzmanının dikkatini çekebileceği en büyük fırsat satırlarıdır. Lütfen mümkün olduğunca kullandığınız kelimelere dikkat ederek özgeçmiş açılışınızı yapın. Henüz böyle bir açılış yapmıyorsanız da, derhal bilgisayarınızın başına oturun !

4. Sonuç odaklı özgeçmiş hazırlamamak. Birçok aday özgeçmişinin iş tecrübeleri bölümünde görev tanımını yazar. Oysa ki işe yerleştirme uzmanının aradığı aslen görev tanımı değildir. İşe yerleştirme uzmanı o görev tanımı ile neler başardığınızı, neleri geliştirdiğinizi, hangi projelere imza attığınızı görmek ister. İş tecrübelerinizi aktarırken sorumluluklarınız ile birlikte "eserlerinizi" de yazmayı sakın ihmal etmeyin.

5. "Ben" merkezli özgeçmiş. Genelde özgeçmişlerde yazılan bütün kariyer hedefi cümleleri şöyledir "Kendimi geliştirebileceğim bir iş ve kurum istiyorum". İşe yerleştirme uzmanları bu cümleden hoşlanmaz. Siz şirketten birşeyler istiyorsunuz ama siz şirkete ne vereceksiniz? Kariyer hedefiniz "ben" merkezli olmasın. Başvurduğunuz şirketi nereye taşımayı hedeflediğinizi de yazın. Sizin hedefleriniz ile şirketin hedefleri eğer aynı istikamette olursa birlikte yol alabilirsiniz. Unutmayın, özgeçmişiniz sizin kendinizi pazarladığınız biricik enstrümanınız. Siz hiç bir çamaşır makinası markasının "beni daha ileri teknoloji seviyesine taşıyabilmek için satın alın" diye reklam yaptını gördünüz mü? Çamaşır makinesi markası müşterisine vaadlerde bulunur.



6. Anahtar kelimeler nerede? Kariyer hedefiniz yolunda niteliklerinizi ön plana çıkartacak bir özgeçmiş hazırlamak durumundasınız. Bu nedenle de kendinizde güçlü bulduğunuz noktalarınızı, uzmanlık alanlarınızı daha ön plana çıkartabilmelisiniz. Herşeyden parça parça yazmaktansa, en kuvvetli olduğunuzu düşündüğünüz üç konuyu anahtar kelimelerinizle aktarabilirsiniz. Bu anahtar kelime veya kelime guruplarını koyu veya eğik yazarak da vurgulayabilirsiniz. Anahtar kelimeleriniz sayesinde işe yerleştirme uzmanı özgeçmişinize bir bakışta gerekli taramayı sizin olmasını istediğiniz yönde kolayca yapabilecektir.

7. Detaylara önem vermemek. Özgeçmişte kullanılan yazı fontlarındaki farklılıklar, satır kaymaları, hizamala bozuklulukları işe yerleştirme uzmanına üzerinde iyi çalışılmamış bir özgeçmiş imajı verir. Hele bir de buna sıklıkla yapılan harf hataları eklenirse ... durum kötüdür.

8. Kötü şablon. Yüzlerce özgeçmiş taramak zorunda olan işe yerleştirmecinin gözlerini tırmalayamayacak, sade, ilk bakışta aradığını bulmasını sağlayacak bir şekilsellik kurgulamak çok da zor olmasa gerek. Ayrıca özgeçmiş içerik sırasına mümkün olduğunca uymakta da fayda var.

9. Kötü fotoğraf. Özgeçmişinize ekleyeceğiniz fotoğraf çok önemlidir. Yarı çıplak, şuh bir bakışla, profilden verilmiş bir poz hiçbir işe yerleştirme uzmanına cazip gelmez. Mümkün olduğunca özgeçmişinize koyacağınız fotoğraf vesikalık formatında, arka fonu düz, açık renkli ve resmi kıyafetli olsun. Hafifçe gülümseyerek pozitif enerji vermenin de bir sakıncası yoktur.

10. Sayfa sayısı: Bir, iki veya üç ama özgeçmişiniz mümkün olduğunca dördüncü sayfaya geçmesin. Yüzlerce özgeçmiş arasında zaten fazlasıyla bunalmış bir işe yerleştirme uzmanı sizin belki çok emek vererek yazdığınız sayfalarca özgeçmişi okuyacak enerjiyi kendisinde bulamayabilir.

11/04/2013

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


İpek Aral - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

İpek Aral

İK ve Yönetimi Danışmanı, Eğitmen

  
  


T.E.D. Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunu. Migros, Vesbo gibi kurumlarda İnsan Kaynakları üzerine uzun yıllar çalıştı. Şu anda İnsan Kaynakları ve Yönetimi Danışmanlığı ve Mesleki Eğitmenlik yapıyor.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 63657 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!