Yeditepe Üniversitesi burslu Uluslararası ilişkiler mezunu. ODTÜ'de İnsan Kaynakları üzerine eğitim aldı. Şu anda Yapı Merkezi / Yapıray Railway Construction şirketinde İK müdürü olarak çalışıyor.
İşe alım yapan İnsan Kaynakları sorumluları için en zor işlerden biri, müşterinin tam olarak ne istediğini bilmemesi, sürekli fikir değiştirmesi, çerçeveyi net çizmemesidir.
Yeniden Yerleştirme Danışmanlığı ilk defa 1945 yılında Amerikan Silahlı Kuvvetlerinde uygulanmıştır. Bu uygulamadaki amaç, savaş sonrası, askerlere, iş olanakları bulma ve onlara bireysel danışmanlık hizmeti vermek şeklindeydi.
Kurumların insan kaynakları firmalarından bekledikleri bunun ötesine geçmeleri, müşteriyi ve müsterilerinin faaliyet alanlarını yakından tanımalarıdır. Her bir pozisyon için müşteriden alınması gereken 10 temel bilgi bulunduğunu kabul edebiliriz.
Kişilere potansiyel suçlu muamelesi yapılmamış, direk mail hesapları kapatılıp, erişimleri engellenmeden, "isterseniz veda mesajlarınızı atabilirsiniz, bilgisayarınızda size ait özel dosyalarınızı alabilirsiniz" şeklinde konuşmalar yapılmış.
Geleceğin liderlerini seçme ve yetiştirme son derece önemli bir işlem olmasına rağmen genellikle bu konu, çok önemli pozisyondaki bir kişinin işten ayrılma döneminde gündeme gelir.
Gündelik işlerin arasından kafanızı kaldırıp, çalıştığınız kurumun müşterileri ilişkileri, ürünleri veya stratejileri ile ilgili fikirler üretebiliyor musunuz? Yöneticileriniz bu gibi idari konularda sizin görüşlerinize başvuruyorlar mı?
Daha yeşil daha çevredostu bir çalışma ortamı nasıl kazanabiliriz? Glenn Closton kitabında belirttiği üzere aslında bunu başarmak için bireysel olarak ilk basamaktan başlamak gerekiyor.
İş hayatına atıldığım günden itibaren hep "ben yönetici olsaydım, ekip için şöyle yapardım, böyle yapardım" gibi söylemlerde bulunurdum, bunu birçok arkadaşım da yapıyor, yöneticilerimizi eleştiriyoruz...
Son dönemlerde hepimizin bildiği üzere zaman herkes için çok değerli, işyerinde ve iş dışında sürekli birşeyleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Acaba gerçekten zamanı yeterince doğru kullanabiliyor muyuz?
Benim elime orta ve üst düzey CV geçtiği zaman özgeçmişi incelemem ile yeni iş hayatına atılmış birinin özgeçmişini incelemem arasında çok fark oluyor.