Kariyer Planlama

Kariyer Planlama Nedir?


İşinizde mutlu musunuz? Yeteneklerinize uygun bir işte mi çalışıyorsunuz? Kazandığınız para yeterli mi? Bu sorulara "Evet" cevabını verebilmek için öncelikle geleceğinizle ilgili bir kariyer planlaması yapmalısınız. Kariyer planı, istediğiniz hedefe ulaşmanızı sağlayacak bir yol haritasıdır. Herkesin kariyer planı kendine özgü olmalıdır. Herkesin deneyimleri, ilgi alanları, yetenekleri, değer yargıları ve hayattaki hedefleri farklıdır.
İyi bir kariyer planlamasının hedefi sevdiğiniz, iyi olduğunuz ve iyi kazandıran bir işte çalışmanızdır.

İş arıyorsanız, CV'nizi 63654 üye firmamız içinden seçtiklerinize göndererek, kısa sürede iş bulma şansınızı artırabilirsiniz.

Sektör ve pozisyon belirleyin
Nasıl bir iş, nasıl bir firma, hangi sektör ve hangi pozisyon gibi sorulara cevap verebilmek için öncelikle mesleğinize, ilginize ve becerilerinize uygun kariyer seçeneklerini araştırın. Bunun için, iş arama sitelerinde iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Üniversitenizin Kariyer Merkezi ile görüşebilirsiniz. Çalışma hayatındaki arkadaşlarınızdan, ailenizden, üniversite hocalarınızdan ve mezun derneklerinden bu konuda destek isteyebilirsiniz. Öğrenciyken staj yapmanız, mesleğinizi ve kariyer seçeneklerini tanımanıza çok yardımcı olur. Staj fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Dünyada, ülkemizde, çalışmak istediğiniz şehirde var olan ve yükselen sektörleri araştırın. Elde ettiğiniz bilgiler ışığında çalışmak istediğiniz sektörü ve pozisyonu belirleyin.

2. Kendinizi tanıyın (Özfarkındalık)

İyi bir kariyer planlaması yapabilmek için önce kendinizi iyi tanımalısınız. Özfarkındalık seviyenizi artırmalısınız. Geçmiş deneyimlerinizi düşünün. Nelerden hoşlandığınızı, hangi alanlardan başarılı olduğunuzu, hangi alanlarda başarısız olduğunuzu tanımlayın.

Doğal yetenekleriniz nelerdir? Kişilik tipiniz nedir? İçe dönük bir insan mısınız, yoksa dışa dönük, iletişime daha açık bir insan mısınız? Hayatta yapmaktan keyif aldığınız ilgi alanlarınız, tutkularınız neler? Değerleriniz neler? Örneğin; siyasi görüşünüze aykırı bir firmada çalışıp mutlu olabilir misiniz? Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir? Bilhassa çalışmak istediğiniz pozisyonla ilgili güçlü ve zayıf yanlarınızın farkına varmanız önemlidir. Bu özfarkındalığa ulaştıktan sonraki adım güçlü yanlarınızı artırmak, zayıf yanlarınızı geliştirmek olmalıdır. Böylece, gelişim alanlarınızı bulup kendinize yatırım yapma şansınız olur. Takım çalışmasına yatkın mısınız? Yaratıcı mısınız?
Özfarkındalık

"Deneyim deneyimdir"
Kendinizi tanımanın en iyi yolu deneyimlemektir. Deneyimleyerek güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfedersiniz. Zorunlu olmasa da staj yapın. Mesleğinizle ilgili ya da ilgisiz yarı zamanlı işlerde çalışın. Yurt dışında kariyer, yurt dışında eğitim, Erasmus, yabancı dil eğitimi, Work&Travel gibi yurt dışı deneyimleri yaşamaya çalışın. AIESEC / IAESTE gibi kurumlarla yurt dışında staj yapın. AGH (EVS) ile gönüllü projelerde sosyal sorumluluk bilinciyle çalışın. İş hayatında önemli olan iletişim becerileri, takım çalışması, liderlik, yaratıcılık, problem çözme gibi yeteneklerinizi geliştirebilmek için sosyal sorumluluk projelerinde, gönüllü çalışmalarda, üniversite kulüplerinde aktif rol alın. Tiyatro, spor, fotoğrafçılık gibi düzenli sosyal aktiviteleriniz olsun. Başarısız olmaktan korkmadan her zaman yeni bir deneyime açık olun. Kendi başarı ve başarısızlık kavramlarınızı tanımlayın.

Yorumlar


Tahsin Ataç   05/08/2019 11:15
İmam Hatip Lisesi, Ön lisans Tıbbi Sekreter, İşletme Fakültesi ve Sağlık Yönetimi lisans fakültelerinden mezunum. İlahiyat ön lisans okuyorum. Sağlık memuru olarak çalışmaktayım. Mutlu değilim. Öğretmen olmayı çok istiyorum. Halk eğitim merkezlerinde ekstra eğitmenlik de yaptım. Kendimi bu meslekte çok mutlu hissettim. Talebeler de benden çok memnundu. Öğreticilik kabiliyetim çok yüksek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olmayı çok isterim. O tarafa kısa yoldan nasıl geçebilirim? Veya önerilerinizi alabilir miyim?
CVyolla.com   07/08/2019 11:29
Tahsin Bey merhaba. İlginiz için teşekkür ederiz. Danıştay'ın aldığı karara göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olabilmek için dört yıllık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir. Mevcut Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen adaylarının başvurularından mevcut kadro ihtiyacı doldurulamaması durumunda İlahiyat mezunları öğretmen olarak atanabilmektedir. Çok sayıda atanamayan öğretmen adayı olduğu için pratikte İlahiyat mezunlarının öğretmen olarak atanması şu an için zor gözükmektedir. Eğer Din Kültürü ve Ahlak öğretmeni olmak konusunda kararlıysanız, İmam Hatip Lisesi mezunu olmanız dolayısıyla, üniversite giriş sınavlarında şansınız daha yüksek olabilir. Mevcut mevzuata göre tek yol tekrar üniversite sınavına girip dört yıllık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği lisans eğitimini tamamlamanızdır. Başarılar dileriz. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...


Fatma Bayraktar   10/06/2019 18:17
İşletme Fakültesi mezunuyum ama muhasebeden nefret ediyorum. Sözel ağırlıklı ve insan psikolojisi üzerine merakım var. Bu yönde kitaplar okuyup yaşam koçluğu sertifikası aldım ama meslek olarak yeterli değilim. Ne yapabilirim? Bana yol gösterir misiniz?
CVyolla.com   11/06/2019 12:20
Fatma Hanım merhaba. Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. İşletme mezunu ve psikoloji üzerine ilgisi olan biri olarak size önerebileceğimiz iş alanları; insan kaynakları, pazar araştırmaları, araştırma şirketleri, yaşam koçluğu gibi alanlar olabilir. İnsan kaynakları üzerine uzmanlaşmak isterseniz; kapsamlı bir İK Yönetim Sertifikası programını tamamlamanızı önerebiliriz. Ya da daha kapsamlı olarak İnsan Kaynakları Yönetimi üzerine bir yüksek lisans programını tamamlayabilirsiniz. Pazar araştırmaları ya da araştırma firmalarında kariyer yapmak isterseniz; istatistik üzerine eğitiminizi kuvvetlendirmenizi önerebiliriz. Yaşam koçluğu, kurumsal koçluk gibi konularda ilerlemek isterseniz; koçluk alanında farklı eğitimler ve sertifikalar alarak bilgi düzeyinizi artırmanızı ve aynı zamanda kişisel markalaşma çalışmaları yapmanızı önerebiliriz. Kişisel marka oluşturmak için de blog yazarlığı yapmanızı ve sosyal medyayı bilgi paylaşımı için aktif kullanmanızı önerebiliriz. Tabi ki hangi yolu seçeceğiniz tamamen kişisel bir karardır. Mutlak doğru yoktur. Deneyimlemek ve hata yapmak, öğrenmenin en iyi yoludur. Kariyer hayatınızda başarılar dileriz. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...



Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Kariyer Planlama Tavsiyeleri

Başarılı bir kariyer planlaması için nelere dikkat etmelisiniz? Kariyer planlama üzerine en geniş bilgi bankası CVyolla.com'da!

Kariyer Planlamada Sık Yapılan Hatalar

Kariyer planı yapmanıza rağmen kariyer hedefinize ulaşmakta sıkıntı mı yaşıyorsunuz? İstediğiniz gibi bir iş bulamadınız mı? Çalıştığınız işte mutsuz musunuz?


Detay >>

Kişilik Envanter Testleri

Kişilik envanter testi, karakter analizi yapar ve yetkinliklerinizi ortaya çıkarır. Kendinizi tanımanız ve size uygun iş alanlarını belirlemeniz için size yol gösterir.


Detay >>

Yurt Dışında Kariyer

Küreselleşen dünyada yurt dışında kariyer yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Yurt dışında kariyer planlaması ile ilgili detaylı bilgileri CVyolla.com'da bulabilirsiniz.


Detay >>

Yurt Dışı İş İlanları

Yurt dışındaki iş ilanlarını takip ederek yurt dışında iş bulabilirsiniz. Yurt dışındaki en önemli iş bulma sitelerini CVyolla.com'da bulabilirsiniz.


Detay >>

Kariyer Planlama Üzerine İK Blog Yazıları

Değerli uzmanların başarılı kariyer planlaması üzerine tüm yazıları >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Gökhan Yılmaz

Blog Yazarlığının Kişisel Gelişim ve Kariyer Üzerine Etkisi

Sosyal medyada nasıl ve ne şekilde yer alıyorsunuz? Kariyer ve kişisel gelişiminiz için neler yapıyorsunuz? Değişim ve gelişimleri ne derece etkin kullanabilirsek o derece fayda sağlayacağımız kesindir.

Gökhan Yılmaz
İşe Alım ve İşveren Markası Uzmanı
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Burcu Ertemli Şanlı

İş arayışını profesyonel atlet gibi yürütmenin 7 yolu

Mutluluk varılacak yer değil, yolculuğun kendisidir. Galiba bütün mesele motivasyonu kaybetmeden, iş arayış sürecinden de keyif alabilmekte.

Burcu Ertemli Şanlı
İnsan Kaynakları Uzmanı
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Ayşe Başer

Özfarkındalık

Üniversiteden yeni mezun olmaya adaylara ve halen kendini tanıyamamış olanlara önerebileceğim bir egzersiz var. Beyaz tertemiz bir A-4 kağıt alın, sakin bir köşeye çekilin...

Ayşe Başer
İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Prof. Dr. Türker Baş

Diploma = Eğitim midir?

Ülkede işsizlik tavan yaparken, şirketler nitelikli personel bulmakta güçlük çekiyor. Çözümün eğitimden geçtiği konusunda herkes hemfikir. Fakat sanırım bir noktayı gözden kaçırıyoruz.

Prof. Dr. Türker Baş
İşletme Profesörü, Danışman, Eğitmen
Devamı >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 63654 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!