İK Blog

Ne Arıyoruz?


Yazar: Ece Erkal

Etiketler: eğitim, kariyer planlama

Görüntüleme Sayısı 3372 görüntülenme

Bu yazımı bana özellikle e-posta ile sorulan sorular üzerine genel bir yanıt vermek üzere yazıyorum. Hazır yurt dışı eğitim fuarları sürerken konuya da değinmiş oluruz. "X okulunu bölümünü bitirdim, yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorum. Çok seçenek var, siz ne dersiniz?" gibi sorular alıyorum. Bu durumda ben alıyorum önüme sihirli dünya küremi, fıııırrrrrr diye döndürüyorum, artık neresi rastgelir, parmağım nereye dokunursa oraya git diyorum. Sevgili gençler, şaka bir yana, sizi sevdiğimi, elim yüreğim yettiğince size rehberlik etmeye çalıştığımı bilirsiniz. Bana güvenip danışıyorsunuz, buna sonsuz şükranlarımı iletiyorum. Diğer yandan, bu önemli bir karar olduğu gibi değerlendirilmesi gereken pek çok unsur da var. Ben nereden, nasıl bilebilirim, bu sorumluluğu almak ve sizin hakkınızda yeterli veri olmadan size öneride bulunmak haddime mi? Turizm acentası değiliz ki bayramda gitmek için kendimize ülke seçelim.

Öncelikle yurt dışında eğitim amacınız ne? Sonrasında ne planlıyorsunuz? Akademik kariyer mi düşünüyorsunuz? Eğitim sonrasında yurt dışında çalışmak gibi bir olasılığa nasıl bakarsınız? Memlekete geri dönecekseniz kariyer hedefiniz ne? Eğitim alanınızı neye göre belirleyeceksiniz? Lisans uzmanlığınızın detay bir konusuna mı gireceksiniz bambaşka bir alana mı yöneleceksiniz? Hangi yabancı dilleri hangi düzeyde biliyorsunuz? Daha önce yurt dışı deneyiminiz oldu mu? En fazla ne kadar uzağı tolere edebilirsiniz? Burs imkanınız var mı? Yoksa ekonomik şartlarınız ne durumda? Ülkemizde aldığınız eğitimin orada ne kadar geçerliliği var? Gibi gibi pek çok yanıtlanması gereken soru var ki; bu sorulara verilen her yanıt yeni olasılıklar çıkaracaktır karşımıza. Bu üzerinde durulan konular aslında üniversitelerin niyet mektubunuzda değinmenizi istediği unsurlar. Başlangıç noktamız ne kadar net olursa o kadar sağlıklı yol alırız.

yurtdışı eğitim


Yurt dışı eğitim fuarında verdiğim bir seminer sonrası bir veli kızı ile yanıma yaklaştı ve başladı anlatmaya. "Biz babasıyla çok araştırdık, İngiltere onun için en iyisi, şurada okuyacak şöyle olacak, böyle olacak" diye. Ben bir an araya girdim ve kıza dönerek "Burada senin hayatından bahsediyoruz, sen neler düşünüyorsun, ne istiyorsun bu konuda?" diye sordum. Kız annesine dönerek "Olabilir, ben de öyle istiyorum" gibi bir şeyler mırıldandı ve annesinin heyecanının yarısı bile yoktu, ne sesinde ne de beden dilinde. Çocuğunu yurt dışına eğitime göndermek, iyi eğitim adına pek çok velinin arzusu, hayali. Bir yandan kendi yapamadıklarını çocuğunda gerçekleştirme isteği de var. Her veli böyle demiyorum elbette sadece sizde de durum böyleyse ve siz o kadar istekli değilseniz, "ailem istiyor" diyorsanız hatırlatırım, bambaşka bir ülke ve kültüre gideceksiniz, beklenmedik zorluklar farklılıklar ile karşılaşabilirsiniz. İstekli olmanız kadar hazır olmanız da önemli.

Eğer bir diğer amacınız yurt içinde iş bulma olasılığınızı artırmak ise bu konuda da minik bir uyarım olacak. İşverenler artık özgeçmişte yazılı her yabancı ismi avantaj kabul edip alkışlamıyor. MIT, Cambridge veya muadili bir belge götürmüyor iseniz, o eğitimin ülkemizde karşılığı var mı, kurumun prestiji nedir hepsini sorguluyorlar, sorgulamalılar da. Ayrıca öğrenci olarak, yurt dışında eğitim haricinde de pek çok fırsattan yararlanabilirsiniz. Lise yıllarından itibaren AFS, Erasmus, Work and Travel, AIESEC, uluslararası gönüllü çalışma kampları gibi seçenekler; hem daha ekonomik hem de ciddi yaşam deneyimi sunan fırsatlar. Açıkçası işveren olsam öylesine alınmış bir diploma yerine böylesine bir tecrübeyi tercih ederim çalışanımda.

Başta da belirttiğim gibi bu kararı vermek pek çok etkene bağlı ve önemli bir süreç. Neyi aradığımızı bilelim ki bulduğumuzda anlayalım.

Dünyanın neresinde olursanız olun, yolunuz açık olsun!

Sevgimle,

13/10/2016

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Ece Erkal - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Ece Erkal

Bireysel Gelişim Uzmanı

  
  

ODTÜ İşletme mezunu. Dokuz Eylül Üniversitesi Pazarlama Bölümü yüksek lisans sahibi. Bankacılık sektöründe uzun yıllar çalıştı. Şu anda bireysel gelişim uzmanı, kariyer koçu ve yaşam koçu olarak çalışıyor.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 63687 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!