İK Blog

Bir LİDER'de olması gerekenler


Yazar: Banu Çakar

Etiketler: liderlik, yöneticilik

Görüntüleme Sayısı 3333 görüntülenme

Doğru İnsanları Donanımlı Kılmak & Bir "Lider"de Aranacak Nitelikler

Donanımlı kılacağınız liderler bulmak için öncelikle neye benzediklerini bilmelisiniz. Aşağıda, herhangi LİDER adayında veya donanımlı kılınmak istenen doğru insanı seçmede aranması gereken 10 liderlik niteliği yer almaktadır:

1. Bir insanın kendi hayatını nasıl yönettiğine bakarak, diğerlerine liderlik edebilme konusundaki yeteneği hakkında çok şey söyleyebilirsiniz. Diğerleriyle ilişkilerine de bakın. İlişkilerine bakarak bir insanın karakteri hakkında çok fazla şey söyleyebilirsiniz.

2. Etki Liderlik : Etki gücüdür. Her lider, iki karakteristik özelliğe sahiptir:

  • Gittiği bir yer vardır.

  • Kendisiyle gelmeleri için diğerlerini ikna yeteneğine sahiptir.




  • Ancak tek başına etki gücü yeterli değildir. Bu etki gücü, niteliği belirlemek için ölçülmelidir.

    3. Olumlu tutum : Tutum tonu belirler. Sadece liderin değil, onu izleyenlerin tutumları için de önemlidir.

    4. Mükemmel insani yetenekler : Mükemmel insani yetenekler başkalarıyla ilgili arı bir ilgiyi, insanları anlama yeteneğini(Empati/Duygusal Zeka) ve diğerleriyle samimi bir ilgi temelinde olumlu bir ilişki kurma kararı vermeyi içerir. Başkalarına karşı davranışınız onların size karşı davranışını da belirler.

    5. Somut ödüller : Bir lider olarak görevlerinizden birisi de işe aldığımız ya da donanımlı kılmaya karar verdiğimiz bir insana vereceğimiz ödüllerin doğru değerlendirilmesidir. Tanrı insanları bazı doğal ödüllerle yaratır. Ama bunu aynı zamanda iki uçlu olarak yapar yani her zaman dediğim gibi ?farkındalık? önemlidir. İnsanlar bunları ya kullanır ya da oturup hakkında düşünür.

    6. Kanıtlanmış izleme kaydı : Yeni zeminler yaratan, bir şey yapmak için çaba gösteren herkes hata yapar. Kanıtlanmış izleme kaydına sahip olmayan insanlar ya hatalarından öğrenmemiştir ya da basitçe hiçbir şey yapmayı denememiştir. Hata yapmayan sanıldığı kadar kusursuz ve güvenilir değildir.

    7. Güven: Güven gösteri amaçlı değildir. İyi bir lider, çalışanlarının kendisine güven duymasını sağlama yeteneğine sahiptir. Büyük bir lider ise çalışanlarının kendilerine güven duymasını sağlayandır.

    8. Öz disiplin : Büyük liderler, istisnasız olarak her zaman bir öz disipline sahiptir, Başarı kolaylıkla gelmez. Liderlik etme yeteneği de öyle. General Dwight D. Eisenhower?ın dediği gibi ?Pazarlık ederek kazanılan zafer yoktur.?

    9. Etkin iletişim yetenekleri : Bir liderin güven verme yeteneği ve etkin biçimde iletişim kurma yeteneği benzerdir. Her ikisi de liderin eylemini ve takipçinin tepkisini gerektirir. İletişim olumlu bir karşılıklı ilişkidir. Eğer birine liderlik etmeyi umuyorsanız, etkin bir iletişim kurma yeteneğine sahip olmalısınız.

    10. Statükodan memnun olmamak : Statükoyla ilgili tatminsizlik mutlaka olumsuz bir tutum ya da şikayetçi olmak anlamına gelmez. Farklı olmak ve risk almakla ilgili bir istekliliğe ve cesarete işaret eder. Akıllıca riskler alınmalıdır. Risk almayı reddeden bir insan başarısız olacaktır. Statükoyu seven bir lider, kısa sürede takipçi konumuna düşecektir.

    11. Yetenek avlamak : İyi liderler, bilinçli olarak potansiyel liderleri arar ve bulur. Büyük liderler ise onları bulmakla yetinmez; bulduklarını daha büyük liderlere dönüştürür. Yeteneği tanımak konusunda bir yeteneğe ve amacı gerçekleştirecek liderleri bulmak konusunda bir stratejiye sahiptirler.

    15/01/2013

    Yorum Yap

    Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

    İsim:

    E-posta:

    Yorum:


    Banu Çakar - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

    Banu Çakar

    Aras Kargo A.Ş. Eğitim Md, Profesyonel Blogger, Yazar

      
      


    60 aylıkken okula başlayanlardan... "Uludağ Üniversitesi İİBF "Maliye" bölümü lisans, Bahçeşehir Üniversitesi "İşletme" yüksek lisans ve European School of Economics "Visionary Leadership" programı mezunu. 60 aylıkken okula başlayanlardan... "Uludağ Üniversitesi İİBF "Maliye" bölümü lisans, Bahçeşehir Üniversitesi "İşletme" yüksek lisans ve European School of Economics "Visionary Leadership" programı mezunu. 2003'dan beri aktif olarak İnsan Kaynaklarının içinde olan Banu Çakar, halihazırda Türkiye'de 10.000 kişilik dev bir aile olan Aras Kargo A.Ş'de "Eğitim Müdürü" olarak çalışma hayatını sürdürmektedir. Uzmanlık Alanları: Stratejik insan kaynakları yönetimi, vizyoner liderlik, liderlik yetileri geliştirme, ruhsal zekanın insan hayatına etkileri, farkındalık-bilinç-algı, performans kapasitesinin artırılması (performans/potansiyel), duygusal zekanın yöneticilikte önemi, empati-başarı-motivasyon ve kişisel markalaşma... banucakar.com ve liderlikruhu.com blog sitelerinde yazılarını paylaşmaktadır. Ruhsal Zeka(SQ) ve Liderlik kavramlarını birleştiren “RUH’unla Düşün!” kitabının yazarıdır.

    İK Blog Sayfalarımız

    İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

    Etkili CV Hazırlama

    CV Hazırlama
    Blog Yazıları

    Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    İş Görüşmesi Mülakat

    İş Görüşmesi
    Blog Yazıları

    İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    Kariyer Planı

    Kariyer Planlama
    Blog Yazıları

    Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    İş Hayatı, Kariyer

    İş Hayatı, Kariyer
    Blog Yazıları

    İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    İnsan Kaynakları Blog Yazarları

    Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

    Aradığınız İşi Hemen Bulun!

    CVyolla.com'da 64382 üye firma eleman arıyor.


    İŞ BUL


    Sosyal medyada bizi takip edin!

    En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!