CV Oluştur

CV Oluştururken Sık Yapılan Hatalar


CVyolla.com olarak 2006 yılından beri yüz binlerce özgeçmiş inceleme şansı bulduk. CV'lerde sıkça gördüğümüz hataları burada bulabilirsiniz. Aşağıdaki noktalara dikkat ederseniz, çok daha etkili bir CV'niz olabilir, daha fazla iş görüşmesine gitme şansı yakalayabilirsiniz.

İş arıyorsanız, CV'nizi 63655 üye firmamız içinden seçtiklerinize göndererek, kısa sürede iş bulma şansınızı artırabilirsiniz.


CV oluştururken önce iyi bir hazırlık yapın.

CV, sizin vitrininizdir, sizi tanıtan önemli bir araçtır. İş veya akademik hayatınız boyunca yapacağınız başvurularda kullanacağınız CV'yi hazırlarken gerekli zamanı ve emeği verin. Birçok aday, bilgisayar başına oturup, 15-20 dk içinde bir CV hazırlayıp firmalara göndermeye başlamaktadır. Bu kadar kısa sürede hazırlanan bir CV'de maalesef birçok eksiklik olmaktadır. Sizi daha iyi ifade eden ve daha çok iş görüşmesine davet almanızı sağlayacak etkili bir CV hazırlamak için mutlaka iyi bir hazırlık yapın. Sizler için hazırladığımız bu sayfalarda iyi bir CV hazırlamanız için gerekli çok geniş bir bilgi bankası bulabilirsiniz.CV Örnekleri'ni inceleyin. Sizi yansıtan bir tasarımı seçin.

CV, Özgeçmiş, Curriculum vitae gibi bir başlık kullanmayın.

Bunun bir CV olduğu zaten biliniyor. Başlık olarak CV, Özgeçmiş veya Curriculum Vitae yazmanıza gerek yoktur. CV'nizin başlığı adınız soyadınız olsun. Büyük ve kalın bir yazı karakteri kullanın.

CV'niz sade ve kısa olsun.

Yeni mezun, öğrenci veya stajyerler için 1 sayfalık CV uygundur. Birkaç yıl iş deneyimi olan adaylar için 2 sayfalık CV yeterlidir. İş deneyimi çok olanlar, yöneticiler veya akademik başvuru yapan adaylar için en fazla 3 sayfalık CV uygundur. Ancak CV'yi kısaltmak için çok sıkışık yapmayın. Başlıklar arasında boşluk bırakın, okuması ve takibi kolay bir CV olsun.

Özgeçmişinizin ilk yarım sayfası en önemli alandır.

Başvurduğunuz pozisyonla ilgili en güçlü yanlarınızı ilk yarım sayfaya yazın. İnsan Kaynakları yetkilisi, ortalama bir CV'yi 6 saniyede inceler. İlk intiba bu 6 saniyeyi verimli kullanmanız açısından önemlidir. İK yetkilisi, aradığı bilgileri ilk yarım sayfada bulursa, CV'nize daha uzun zaman ayırabilir ve sizi iş görüşmesine davet etme ihtimali yükselir.

Uzun cümleler ve uzun paragraflar kullanmayın.

Bilhassa İş Deneyimleri başlığı altında iş tanımı yazarken, kısa ve net cümleler kurun. İş tanımları, birkaç satırı geçmesin. Çok bağlaçlı uzun paragraflar yazmayın. İnsan Kaynakları yetkilisi, hızlı bir şekilde CV'nizi gözden geçirebilsin ve aradığı bilgileri kolayca bulabilsin.

Üçüncü tekil şahıs kullanın.

CV'nizdeki tanımlamaları üçüncü tekil şahıs olarak ifade edin. Üçüncü tekil şahıs, daha profesyonel bir anlatım şekli olarak kabul edilir. Örneğin; "Netsis programını şirkete entegre ettim. Muhasebe işlemlerinde verimliliği %10 artırdım" demek yerine "Netsis programının şirkete entegre edilmesi. Muhasebe işlemlerinde verimliliğin %10 artırılması."

Ters kronolojik sıraya dikkat edin.

Eğitim ve iş deneyimlerinizi ters kronolojik sırayla, "en güncelden eskiye doğru" yazın. Birçok özgeçmişte bu konuda hata yapılmaktadır. Son iş deneyiminiz veya son aldığınız eğitim en üstte yer almalıdır.

İmla ve dil bilgisi hatası yapmayın.

İmla ve dil bilgisi hataları, iş başvurusuna gösterdiğiniz özensizliği gösterir. İnsan kaynakları yetkililerinde olumsuz bir izlenim bırakır. -de/-da bağlacının yanlış kullanımı, -mi/-misin gibi soru eklerinin birleşik yazımı, dikkatsizce yapılan harf/kelime hataları, İngilizce kelimelerin yanlış yazımı, noktalama işaretlerinin yanlış kullanımı gibi imla ve dil bigisi hataları yapmamaya özen gösterin. Çünkü CV hazırlarken yeteri kadar zamanınız vardır. CV'nizi firmalara yollamadan önce kontrol ettirip dil bilgisi hatalarını düzeltin.

Yanlış veya abartılı bilgi vermeyin.

CV'nizde yer alan tüm bilgiler doğru olmalıdır. Bu İK yetkilisinin en önem verdiği konudur. Örneğin; yabancı dil seviyenizi olduğundan yüksek göstermeyin. Başvurduğunuz pozisyon gerçekten iyi seviyede İngilizce gerektiriyorsa, firma muhtemelen iş görüşmesinden önce İngilizce testi yapar. Mülakatın tamamını veya bir kısmını mutlaka İngilizce gerçekleştirir. CV'nizde İngilizce seviyenizin "çok iyi" olduğunu belirtmenize rağmen mülakatta İngilizce konusunda başarısız olursanız, hem o pozisyonu hem de o firmayı kaybedersiniz. Oysa aynı firmada orta seviyede İngilizce gerektiren pozisyonlar da olabilir ve CV'nizde doğru bilgi vererek bu pozisyona seçilme şansınız olabilir.

Uygun bir yazı karakteri ve punto kullanın.

Times New Roman, Arial, Calibri gibi alışılagelmiş ve okunaklı bir yazı karakteri tercih edin. Karakter büyüklüğü olarak minimum 10, maksimum 12 punto kullanın. Üst başlık olan adınız soyadınız, 16-18 punto olabilir. Alt başlıklar, 13-14 punto olabilir. CV'nizdeki başlıklar dışındaki tüm yazıları önce 12 punto olarak seçin. CV'nizi tamamladığınızda eğer 1 sayfadan biraz uzun olduysa, 10-11 puntoya düşürerek tam 1 sayfa olacak şekilde ayarlamaya çalışın. Bu şekilde tam 1 sayfa veya 2 sayfa olacak şekilde en son yazı büyüklüğünüzü değiştirebilirsiniz.

Koyu veya altı çizili cümleleri az ve öz kullanın.

Özgeçmişinizdeki tüm başlıkları koyu yazın. Başlıklar dışında vurgulamak istediğiniz, önemli bilgileri de koyu yazın. Ancak bu konuda tüm özgeçmişte bir düzen olsun. Örneğin; tarihler, İş Deneyimleri altında koyu yazılırsa, Eğitim Bilgileri, Sertifikalar gibi diğer başlıklar altında da koyu yazılsın. İnternet adresleri hariç altı çizili yazı kullanmayın.

Gayri ciddi bir e-posta adresi kullanmayın.

cilginprens@hotmail.com, karamelek@yahoo.com vb. gibi bir e-posta adresiyle başvurmanız durumunda şansınızı direkt kaybedebilirsiniz. Adınızı ve soyadınızı içeren bir e-posta adresi kullanın.

Başvurduğunuz pozisyonla ilgili güçlü yanlarınızı öne çıkarın.

Başvurduğunuz pozisyonun aradığı özellikleri CV'nizde ön plana çıkarın. İş ilanında istenen özellikler size bu konuda ipucu verir. İş ilanında istenen ve sizin sahip olduğunuz özellikleri mutlaka CV'nizde vurgulayın. Örneğin; "AutoCAD bilen, İngilizce konuşabilen makine mühendisi" iş ilanına başvururken, AutoCAD bilginizi Bilgisayar Bilgileri altında yazın. AutoCAD sertifikanız varsa, tarihi ile birlikte belirtin. Ve mutlaka AutoCAD'i kullandığınız ve geliştirdiğiniz projeleri İş Deneyimleri, Okul Projeleri, Staj Deneyimleri gibi başlıklar altındaki iş tanımlarında detaylı yazın. Benzer şekilde ilanda istenen İngilizce bilginizi desteleyecek bilgileri paylaşın. İngilizce sertifikanızı yazın. TOEFL, YDS, IELTS gibi bir sınavdan yüksek puanınız varsa, tarihiyle birlikte belirtin. ERASMUS, Work&Travel veya yurt dışında çalışmak gibi bir deneyiminiz varsa, mutlaka CV'nizde belirtin. Ayrıca, farklı pozisyonlar için farklı CV'ler hazırlamanız daha doğru olur.

Özgeçmişinizdeki düzen ve özen dikkat çekmelidir.

Özen göstermeniz, insan kaynakları yetkilisi tarafından işi ne kadar istediğiniz konusunda bir mesaj verir. A4 kağıdında sağdan ve soldan 2,5-3cm boşluk bırakın. Word formatında hazırladığınız CV'yi PDF formatında kaydederek firmalara yollayın. İK yetkilisi, CV'nizi yazdırmak isterse, yazıcı çıktısıyla bilgisayar görüntüsü aynı olsun.

Bütün yazıları büyük harfle yazmayın.

CV'deki bütün yazıları büyük harfle yazmayın. Okuma zorluğuna yol açar. Sadeliği bozar. Sadece başlıklarda büyük harf kullanabilirsiniz.

Gayri ciddi bir fotoğraf kullanmayın.

Facebook'ta kullandığınız gibi tatilde, restoranda, maçta, partide vb. gibi bir fotoğraf kullanmayın. Vesikalık tarzda bir profil fotoğrafı uygundur. Erkek adaylar için takım elbiseli bir fotoğraf uygundur. Kadın adaylar için resmi, iş kıyafeti diye tanımlanabilecek bir kıyafet ve sade bir makyaj uygundur. Bulanık, silik bir fotoğraf kullanmayın. Böyle bir fotoğrafınız yoksa hiç fotoğraf kullanmayın. Son zamanlarda çekilmiş, güncel bir fotoğraf olmalıdır. Çok eski bir fotoğrafınızı kullanmayın. Fotoğrafınızda Photoshop'la büyük oynamalar yapmayın. İş görüşmesine gittiğinizde İK yetkilisi, sizinle fotoğrafınız arasında büyük farklılık görmesin. Meslek ve deneyiminize uygun, en iyi fotoğraflı / resimli CV örneklerini CVyolla.com'da bulabilirsiniz.

Sosyal medya paylaşımlarınıza dikkat edin.

Özgeçmişinizi inceleyen bir İnsan Kaynakları yetkilisi, hakkınızda daha detaylı bilgi edinmek için sosyal medya hesaplarınızı inceleyebilir. Google'da adınız soyadınız aratıldığında İK yetkilisinin görmesini istemeyeceğiniz paylaşımlarınız varsa, bunları kaldırın. Özel paylaşımlarınızı sosyal medya hesaplarınızda gizleyin, arkadaşlarınız dışında kimse görüntüleyemesin.

Mutlaka iş tanımları yazın.

İyi yazılmış iş tanımları, fark yaratmanızı sağlar. Mutlaka İş Deneyimleri ve Staj Deneyimleri altında her bir deneyiminiz için bir iş tanımı yazın. Kısaca işteki sorumluluklarınızı, kattığınız değerleri ve başarılarınızı yazın. Birkaç satırlık sade bir anlatım yeterlidir. Firmaya kattığınız değerleri mümkünse sayısal değerlerle ifade edin. Rakamlar, daha çarpıcı ve akılda kalıcıdır. Örneğin; "satışların artmasına katkıda bulundum" yerine "satışların %10 artırılması"; "firmanın cirosuna ayda 1 milyon TL katkı sağlanması"; "şantiye şefi olarak 30 kişilik bir ekibin idaresi"... Tanımlamaları üçüncü tekil şahıs olarak ifade edin. Kullandığınız bilgisayar programları varsa mutlaka belirtin. Örneğin; "Netsis programının şirkete entegre edilmesi."

Başvurduğunuz pozisyonla ilgili iş deneyimlerini detaylı açıklayın.

Çok sayıda iş deneyiminiz varsa, sadece başvurduğunuz pozisyonla ilgili olanları detaylı açıklayın. Özellikle son on yıllık deneyiminiz veya son üç / dört pozisyon için detaylı iş tanımı yazın. Diğerleri için bir cümlelik bir iş tanımı yazmanız yeterlidir.

Topluluk, dernek ve sosyal sorumluluk projelerini yazın.

Henüz iş deneyimi olmayan öğrenci, stajyer veya yeni mezunlar için topluluk ve sosyal sorumluluk projeleri çok önemlidir. Gönüllü olarak katıldığınız sosyal sorumluluk projeleri özgeçmişinizi güçlendirir. Topluluk ya da dernekte Yönetim Kurulu üyeliğiniz veya proje liderliğiniz varsa, mutlaka belirtin. En azından topluluk faaliyetlerinin organizasyonunda aktif görev aldıysanız, "Aktif Üye" olarak da görev tanımınızı yapabilirsiniz. Aynı bir iş deneyimi yazar gibi, topluluk deneyimlerinizi yazın. Topluluğun adını, topluluktaki görevinizin başlangıç-bitiş tarihlerini (Ay/Yıl olarak), görevinizi (Yönetim Kurulu Üyesi ya da Aktif Üye gibi) ve görev süreniz boyunca yaptığınız projeleri birkaç cümleyle anlatın.

Hem Türkçe hem İngilizce CV hazırlayın.

İyi seviyede İngilizce biliyorsanız, hem Türkçe hem İngilizce CV hazırlayın. Önce Türkçe CV'nizi hazırlayın, kontrol ettirin, son halini verin; daha sonra İngilizce CV'nizi hazırlayın. İngilizce kelimelerin birinci anlamlarını kullanın, mecazi kelimeler kullanmayın. Sade, kısa cümleler kullanın. CV'yi hazırladıktan sonra firmalara göndermeye başlamadan önce arkadaşlarınıza, uzmanlara, hocalarınıza kontrol ettirerek, İngilizce gramer veya dil bilgisi hatalarını düzeltin. İş tanımlarında üçüncü tekil şahıs kullanın. Örneğin; Designed extrusion tools to produce PVC products such as window, door profiles. Specialized in 3D Modelling by UNIGRAPHICS. Followed global projects by teamwork in a global company environment who is the world leader in its sector. Sizler için hazırlanmış en iyi İngilizce CV örneklerini CVyolla.com'da bulabilirsiniz.

Maaş beklentinizi yazmayın.

Özgeçmişte maaş beklentinizden bahsetmeyin. Yazdığınız maaşın firma için yüksek olması da, çok düşük olması da sizinle ilgili olumsuz bir intiba yaratır. Maaş konusunda bir hazırlık yapın, temel ihtiyaçlarınızı hesaplayın, sektördeki benzer pozisyonlardaki maaşları araştırın, kafanızda bir maaş aralığı belirleyin. İş görüşmesinde maaş konusunda konuşun ancak CV'nizde bir maaş belirtmeyin. Ayrıca, önceki iş yerlerinizde aldığınız maaşları da CV'de yazmayın.

Önceki işinizden ayrılma sebebinizi yazmayın.

İş Deneyimleri başlığı altında şirkete kattığınız değerlerden bahsedin. Pozitif bir dil kullanın. Her türlü negatif ifadeden kaçının. İşten ayrılma sebebini CV'de yazmayın. Ancak kafanızda cevabınız hazır olsun. Sorulması durumunda iş görüşmesinde kısaca anlatın.

Hangi şehre iş başvurusu yapıyorsanız, o şehirde bir adres yazın.

Bazı firmalar, önce adresinize bakarak farklı şehirde yaşayan adayları direkt eleyebilir. Bu yüzden; başvurmak istediğiniz her şehir için ayrı bir CV hazırlamanız daha iyi olur. O şehirde kendinize ait bir adres olmasa bile, bir akrabanızın veya arkadaşınızın adresini CV'nize yazabilirsiniz. Mülakata gittiğinizde geçici süreyle o adreste yaşadığınızı, işe girdikten sonra ayrı bir ev tutacağınızı ifade edebilirsiniz.

Bilinmeyen kısaltmalar kullanmayın.

Kimi mesleki, teknik terimleri İnsan Kaynakları yetkilisi bilmeyebilir. İlk kullanımda kelimenin açık halini yazın, yanına parantez içinde kısaltmasını yazın. Sonraki kullanımlarda direkt kısaltmasını yazın.

Tarih eklemeyi unutmayın.

Eğitim, iş, staj, proje gibi bilgileri yazarken başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtin. Sadelik açısından sadece ay ve yıl belirtin. Tam günü belirtmenize gerek yoktur. Sertifika, ödül gibi bilgilerde sadece yılını yazmanız da yeterli olur.

Gereksiz eğitim bilgilerini yazmayın.

Eğitim bilgilerinde ilkokul ve ortaokul bilgilerini yazmayın. Liseniz anadolu lisesi, kolej, fen lisesi veya köklü bir okul değilse yazmayın. Yabancı dilde eğitim aldığınız bir liseyse, yabancı dili öğrendiğiniz yeri göstermek açısından yazmanız daha doğru olur. Meslek lisesi mezunu iseniz yazın.

Kariyer hedefinizi özgeçmişte yazmayın.

Özgeçmişe ek olarak bir ön yazı (kapak mektubu) yazın. Kısa, orta ve uzun vadeli kariyer hedeflerinizi ön yazıda belirtin. Klişe bir kariyer hedefi yazmayın. Gerçekçi ve başvurduğunuz pozisyonla uyumlu, özgün bir kariyer hedefi yazın. "Kısa vadede deneyim kazanmak; uzun vadede yönetici olmak" gibi genel geçer ifadeler kullanmayın.

Size rahat ulaşabilecekleri bir telefon numarası ve e-posta adresi yazın.

Bazı özgeçmişlerde sadece telefon numarası veya sadece e-posta adresi yazıyor. Bazen bu bilgiler değişebiliyor. Gün içerisinde size rahatlıkla ulaşabilecekleri bir telefon numarası ve e-posta adresi yazın. Bu bilgilerin güncelliğini her zaman kontrol edin.

Doğru kişileri referans gösterin.

Sizi tanıyan ve hakkınızda iyi bilgiler verecek olan kişileri referans olarak yazın. Her bir referansınızdan mutlaka izin alın. Eğer İK yetkilisi referansınızı aradığında, referansınız sizi hatırlamazsa veya hakkınızda kötü şeyler söylerse, işi kaybedebilirsiniz. En az iki, en çok dört referans yeterlidir. Daha fazla referans yazmak sadelik açısından doğru değildir. Yeni mezun ve öğrenciler için üniversiteden en az bir hocanızı ve staj yaptığınız firmadaki bir müdürü referans olarak yazabilirsiniz. Akademik başvuru (yüksek lisans, doktora vs.) yapıyorsanız, üniversiteden iki hoca ve staj yaptığınız yerden bir müdür yazılabilir. Deneyimli adaylar için çalıştığınız firmalardaki müdürlerinizi yazmanız en doğrusu olur. Bilhassa uzun zaman çalıştığınız firmaları tercih edin. Milletvekili veya siyasi bir kişiyi referans olarak eklemek olumsuz etki yaratabilir. CV'lerde ve iş arama sürecinde siyasi konulara girmeden sadece işe ve çalışmak istediğiniz firmaya katacağınız değerlere odaklanmanız daha doğrudur.

Klişe hobiler yazmayın.

"Kitap okumak, sinema, seyahat etmek" gibi genel geçer hobiler yazmak yerine düzenli yaptığınız ve farklılaştığınız hobilerinizi yazın. İlgi alanlarınız ve hobileriniz, kişiliğinizi yansıtır. İnsan kaynakları yetkilisine sizin hakkınızda fikir verir. Herhangi bir spor veya sanat dalında bir başarınız, kazandığınız bir ödül varsa belirtin. Düzenli yaptığınız bir takım sporu, takım kaptanlığı, lisanslı yaptığınız bir spor, bu sporda elde ettiğiniz başarılar varsa mutlaka belirtin. Milli sporcu olduysanız, mutlaka belirtin. Örneğin; okulda voleybol takımında oynuyorsanız, takım çalışmasına yatkınsınız, demektir. Düzenli spor ve antreman yaparken okulunuzu da devam ettiriyor olmanız, zaman yönetimini iyi yaptığınızı, otokontrole ve disipline sahip olduğunuzu gösterir. Tüm bu özellikler iş hayatında birçok pozisyonda aranan özelliklerdir. CV'nizde okul voleybol takımında oynadığınızı belirtmeniz, tüm bu özelliklere sahip olduğunuzu ispatlar.

Klişe kişisel özellikler yazmayın.

"Çalışkan, azimli, takım oyuncusu, çözüm odaklı, analitik düşünebilen" gibi klişe kişisel özellikler yazmayın. İK yetkilisi açısından bir önemi olmadığı gibi CV'nizde yer kaplayarak sadeliği bozar.

İnsan Kaynakları firmasına (Özel İstihdam Bürosu'na) iş başvurusu yapıyorsanız;

Ön yazınızda ilgilendiğiniz sektörleri, pozisyonları, firmaları veya projeleri belirtin. Maaş beklentinizi (aralık olarak) yazın. Yakın gelecekte evlilik, askerlik, yüksek lisans, şehir değiştirme gibi bir planınız varsa belirtin. Böylece, danışmanlık firması CV'nizi gerçekten sizin için uygun iş fırsatlarına yönlendirebilir.

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


CV Hazırlama İle İlgili Diğer Faydalı Sayfalarımız

Türkiye'de etkili CV hazırlama üzerine en geniş bilgi bankası CVyolla.com'dadır.

CV Örnekleri

CVyolla.com üyeleri için tasarlanmış CV şablonlarından arzu ettiğiniz CV'yi Türkçe veya İngilizce olarak bilgisayarınıza indirebilir, kendi özgür CV'nizi oluşturabilirsiniz.


Detay >>

Etkili CV Nasıl Hazırlanır?

6 saniyede şirket yetkilisini ikna edecek etkili bir CV nasıl hazırlanır? Size en uygun CV çeşidi hangisidir? Etkili bir CV hazırlamanız için dikkat etmeniz gereken püf noktaları...


Detay >>

Kapak Mektubu (Ön Yazı) / Niyet Mektubu

CV'nize ek olarak etkili bir kapak mektubu yazmanız önemlidir. Staj veya iş başvuruları için en iyi ön yazı örneklerini CVyolla.com'da bulabilirsiniz.


Detay >>

CVyolla.com İK Blog yazarı İpek Aral

CV Hazırlama Üzerine İK Blog Yazıları

Yaratıcı Özgeçmişlere Bakalım

İpek Aral
İK ve Yönetimi Danışmanı, Eğitmen


Devamı >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 63655 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!