İK Blog

Gerçek Dostlar Kromozom Saymaz!


Yazar: Serhat Levent Kahyaoğlu

Etiketler: engelli kariyer, down sendromu

Görüntüleme Sayısı 9431 görüntülenme

Down Sendromlu bireylerin bizden +1 kromozom fazlası var. Sadece +1 kromozom fazlası...

Bu yüzden senin, benim, onun yürümesi gerektiği zorlu yolların kat ve kat daha fazlasını yürüyorlar.

Peki gerçekten yürüyebiliyorlar mı?

Bizler kaçını yaşamlarımızda görüyoruz bu insanların?

Peki ya iş yerlerimizde? İş dünyamızda onlar için yer var mı?

Tüm bu sorular için DOWN TÜRKİYE – DOWN SENDROMU DERNEĞİ ile bulaşarak bir röportaj düzenledim. Röportajda amacım daha çok İŞ KOÇLUĞU programı hakkında bilgi vermekti. Down Sendromu Derneği hakkında daha fazla bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Down Sendromu Derneği ve geliştirdikleri İŞ KOÇLUĞU programı hakkında hazırladığım röportaj ile umarım bu konuda bir farkındalık sağlamış olurum. Biz ISS Türkiye olarak İş koçluğu programı için çok yakında start veriyoruz. Programın nasıl ilerlediğini ayrıca haftalık olarak buradan size bildirmek niyetindeyim.

Umarım gerçek bir DOST olur ve KROMOZOM saymadan iş yaşamlarımızı genişletebiliriz ve gerçekten farklılıkları kucaklayan şirketler haline geliriz.

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. Normal gelişim gösteren bireylerin 46 kromozomları bulunurken, Down Sendromlu bireylerin 21. Kromozomlarından 3 tane bulunur ve toplamda 47 kromozomları vardır. Down Sendromu tedavi edilebilen bir hastalık değildir, genetik bir farklılıktır. Down Sendromu bireylerin hafif veya orta seviyede zihinsel ve fiziksel gerilik yaşamalarına sebep olmaktadır. Down Sendromunun bilinen bir sebebi yoktur, ancak 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Down sendromunda ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama 800 doğumda bir görülür. Dünyada 6 milyon civarında Down Sendromlu birey yaşamaktadır, Türkiye'de ise tam bir veri bulunmamakla birlikte yaklaşık 100.000 Down Sendromlu birey olduğu tahmin edilmektedir.



Down Türkiye, Down Sendromu Derneği'nin amacı nedir?

Down Sendromu Derneği, Down sendromlu bireylerin bağımsız, üretken ve toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerini sağlamaya; toplumun engellilik algısını geliştirmeye; uluslararası platformda Down sendromu ile ilgili araştırmaları takip ederek Türkiye'de uygulanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapan ve gelişime liderlik eden projeler üretmek amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

Dernek olarak hangi projelere imza attınız?

Şimdiye kadar uluslararası katılımlı 4 adet Down Sendromu Semineri düzenledik. Her ay İstanbul ve Ankara'da çeşitli uzmanların katıldığı aile toplantıları yapıyoruz. Senede 4 şehre uzmanlarımızla giderek bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Dünya Göz Vakfı ile Down Sendromlularda sık görülen Keratakonus hastalığının ücretsiz taraması için protokol imzaladık. Bilim Üniversitesi iş birliğiyle Florence Nightingale hastanesi bünyesinde Orta Doğu ve Balkanlar'ın ilk Down Sendromu Kliniğini açtık. Türkiye'de ilk defa yapılan İş Koçluğu projesi kapsamında gençlerimizi işe yerleştiriyoruz ve onların takibini yapıyoruz. 2016 Avrupa Down Sendromu Kongresini İstanbul'da derneğimiz düzenleyecek.

Gelelim esas konumuza. İş Koçluğu programı nedir?

İş Koçluğu projesinde öncelikli hedef Down Sendromlu bireylerin iş hayatına katılımlarını arttırmak. Proje kapsamında olan firmaların iş tanımlarına uygun Down Sendromlu gençleri buluyor ve firmalarla buluşturuyoruz. Gencimiz işe başlamadan önce firmaya Down Sendromu ve Down Sendromlu bireylerle çalışma konusunda bilgilendirici bir eğitim veriyoruz. İş koçumuz tarafından gencimizin yapacağı işin tanımı yapılıyor ve işe başladığında gence bizzat kendisi tarafından öğretiliyor. İş Koçu, Down Sendromlu genç, yöneticilerinin verdiği komutlara uygun şekilde bağımsız çalışabilir hale gelene kadar gence eşlik ediyor. Sonrasında aylık telefon kontrolleri ve yöneticilerden alınan geri bildirimlerle 2 yıl süreyle gencin takibi sağlanıyor.

Projenin diğer bir amacı da toplumdaki zihinsel engellilerin iş sahibi olmasıyla ilgili ön yargıları kırabilmek ve toplumun engellilik algısını değiştirmektir.



Programı uygularken nerelerde zorlandınız? Karşılaştığınız örnekler neler?

En çok zorlandığımız noktalar eğitim almalarına rağmen çalışanların Down sendromlu gençlere doğru şekilde yaklaşmaması, çocuk gibi davranması ve olumsuz örnek olacak davranışlar sergilemeleri , çok fazla müdahale etmeleri. Down sendromlu olsalarda çalışan gençlerimiz 20 yaşını aşmış ve kendi isteklerini belirtebilen, istemediklerini anlatabilen, hayalleri ve hedefleri olan, doğru ve yanlışı öğrenebilen, çocuk gibi değil yetişkin gibi muamele görmek isteyen, farklı karakter ve yapıda olan bireyler . Maalesef yıllanmış yanlış algılar sebebi ile bu özellikleri unutulup sadece Down Sendromuna odaklanılıyor ve sanki çocuklarmış gibi davranılıyor.

Program kapsamında kaç çalışan DS'li gencimiz var?

Şu anda İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Bursa'da toplam 17 adet çalışan Down Sendromlu gencimiz var.

İşverenlerin programa bakışı nasıl oluyor?

İş verenler genelde projeye büyük bir heyecanla katılmak istiyorlar. Gençlerin çalıştıkları süre boyunca takip edileceklerini bilmek firmaların projeye daha güvenle katılmalarını sağlıyor. Toplumun iş hayatında engellilik algısını değiştirme yolunda bir katkılarının olduğunu bilmek sosyal sorumluluk anlamında onları tatmin eden bir durum.

Programı uygulamak isteyen ancak kafalarında soru işareti olan işverenlere/İK yöneticilerine neler söylemek istersiniz?

Takıldıkları her noktada derneğimizin tam desteğinin yanlarında olduğunu bilmelerini isteriz. İlk etapta biraz daha fazla sabır gerektirebilir belki, ancak gence diğer personele davranıldığı gibi davranmak sorunların oluşmasını önleyecek ve işi öğrenen gencin firmaya verimli bir personel olmasını sağlayacaktır.

Son olarak Derneğe gönüllü olarak destekte bulunmak isteyenler neler yapabilirler?

Gönüllü olmak isteyenler gönüllü formumuzu doldurarak ailemize katılabilirler. Kendi uzmanlık alanlarında destek verebilecekleri gibi(fotoğrafçılık, resim, çeviri gibi) proje bazlı ihtiyaçlarımıza da destek verebilirler. Gönüllü ihtiyacımız etkinlikler yaklaştıkça e-mail ve sms yoluyla duyurulmaktadır.

İŞ Koçluğu sunumu için Burayı tıklayabilirsiniz.

09/09/2014

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Serhat Levent Kahyaoğlu - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Serhat Levent Kahyaoğlu

Eğitim ve Gelişim Uzmanı

  
  


Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu. ISS Turkey şirketi bünyesinde Grup Eğitim ve Gelişim Uzmanı olarak çalışıyor.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 63654 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!