Duygusal Lider Olmak / Karizmatik İK
3458 görüntülenme
Her insan duygulardan, hissedişlerden, enerjilerden oluşuyor.
Ve insanlar aynı zamanda bir çalışan...
İnsan Kaynakları departmanlarında çalışan her insan gibi, İnsan Kaynaklarının firma için istihdam ettiği her çalışan ve firmayı yöneten tüm yöneticiler gibi, liderler gibi...
Hiç birimiz olağanüstü güçlere sahip biyonik varlıklar değiliz.
Hepimiz duygulardan, hissedişlerden oluşuyoruz. Bir gün içinde bir sayısız duyguyu yaşıyor ve hissediyoruz. Bazen neşeli ve hayata pozitif bakarken bazen hayatımızdan son derece depresif ve mutsuz olabiliyoruz.
Başarılı İnsan yönetimi = Duygular + İçgüdüler + Etkileyicilik
Duygu(emotion) kelimesi aslında "karışıklık, rahatsızlık" anlamına geliyor. Bu sözcüğün özü latince bir sözcük olan ve "karıştırmak, rahatsız etmek" anlamına gelen emovere'den gelir.
Kendisiyle barışık, kendisini iyi tanıyan, kendisinin ve başkalarının duygularını anlayabilen, duygularını kontrol edebilen insanlar duygusal zekası yüksek olan insanlardır. Bu insanlar çevreleriyle sağlıklı ilişkiler kurabilirler, iyi arkadaş, iyi patron-eleman, iyi anne-baba olurlar, daha az sağlık problemi yaşarlar, kısaca mutludurlar ve yaşamdan zevk alırlar.
İnsanları hissedişlerinden ve duygularından ayrı düşünmemiz imkansız ve çok insafsızca...
Bu nedenle insanın yaptığı işle arasında iki türlü bağ var:
Duygusal bir bağ (işini severek yapan),
Sadece maddesel (işini zorunluluklardan/şartlardan ötürü yapan)
İnsan Kaynakları'nın görevi bir insana işini zorla sevdirmek değildir elbet, aynı zamanda böyle bir misyonu da yoktur. Ancak İnsan Kaynaklarının görevi, işini severek yapan, yaptığı işe ve çalıştığı firmaya bağlılık seviyesi yüksek olabilecek potansiyel çalışanları seçerek istihdam etmektir. Böyle bir sinerji ortamı oluşturmak ve kurum içinde bu ortamın ve çalışanların muhafazasını sağlayarak daha da geliştirmektir. Uygun İKYS'leri (İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri) kullanarak işin kendisi ile firmanın çalışanlarının ve firma kültürünün harmonik bir denge ile yönetebilmesini sağlamaktır.
Başarılı İnsan Yönetimi, görevler, ünvanlar ve prosedürlerden ziyade anlamak, hissetmek, duygular, içgüdüler ve etkileyebilmekle ilgilidir.
İnsanlar yüzeyselliği, bir şeyi yapar gibi görünmeyi ve sahte iletişimi bırakırlarsa, kendilerini özgür hisseder, birbirleriyle duygusal düzeyde bağlantı kurabilirler. Ancak "duygusal düzeyde bağlantı kurabilmek" yüksek farkındalık ve cesaret gerektiren bir davranış. Dolayısıyla yüzeysel ve sahte davranmak, -mış gibi yapmak, kolaya kaçmayı seven insan doğası ve kolaycı bilinçaltı için daha tercih edilir oluyor.
Beynin duyguları düzenleyen alanı keşfedildikten sonra, duygunun da tıpkı bilgi gibi aktarılabildiği belirlenmiş. İnsan ilişkilerinde iletişimin yaklaşık %80'inin beynin duygu aktarımından sorumlu alanlarında gerçekleştiğini de düşünecek olursak, insanların birbirleri ile duygusal düzeyde ilişki kurmasının ne derece önemli olduğu açıktır.
Yaratıcı Liderlik Merkezi'nde yapılan araştırmalar, başkalarına yönelik duyarsızlığın yönetici ve liderlerin başarısızlığının en büyük nedeni olduğunu göstermiştir.
R.Cooper ve A. Sawaf, "Executive EQ" (Liderlikte Duygusal Zeka) isimli kitaplarında işte ve yaşamda duygusal zeka üzerinde yoğunlaşmak ve onu geliştirmeye başlamak için dört köşe taşlı bir model öneriyorlar :
Birinci köşe taşı, duygusal dürüstlük, enerji, farkında olma, geri bildirim, sezgi, sorumluluk ve ilişki aracılığıyla bir kişisel etkinlik ve güven mekanı inşa eden duyguları öğrenmek.
İkinci köşe taşı; içtenlik, inanılırlılık ve esenliği inşa ederek güven çemberini genişleten, çatışmaları dinlemek ve yönetme yeteneğini artıran duygusal zindelik.
Üçüncü köşe taşı; gündelik yaşamevi işi, sahip olunan potansiyel ve amaçlarla uyumlu hale getirmek ve bunu doğruluk, adanmışlık ve sorumlulukla destekleyen duygusal derinlik.
Dördüncü köşe taşı; sorun ve baskılarla birlikte yaşamak, fırsatları yakalamak, önceden görülemeyen çözüm yöntemlerini ortaya çıkarmak ve yetenekleri kullanmak suretiyle gelecek için rekabet etme gücünü artıran, yaratıcı güdüleri geliştiren duygusal simyadır.
Dolayısıyla kurumda görev yapan yöneticilerin empati yeteneklerini geliştirmiş olmaları, mümkünse başarıyla kullanabiliyor olmaları çok önemlidir. Çalışana işi yaptırmak için türlü yollar vardır. Emir alarak iş yapmaktan veya otoriteden hoşlanan çalışanlar olduğu gibi (-hoşlanmak demeyelim sanırım kimse hoşlanmaz, ses çıkarmayan diyelim!-), bu tarzda iş yaptırılamayacak bir çalışan topluluğu da vardır.
Sosyal psikologlar John French ve Bertam Raven, insanları etkilemenin beş güç kaynağından birisi olduğunu belirtiyorlar. Bu 5 güç ise isimlendiriliyor :
Cezalandırıcı güç kaynağı (karşıdakini korkutarak ve zorlayarak)
Ödüllendirici güç kaynağı (menfaat beklentisi ile),
Yasal güç kaynağı (hiyerarşik açıdan astı olduğu için),
Uzmanlık güç kaynağı (bilgi ve tecrübesiyle)
Etkileyici güç kaynağı yani karizma.
Bu noktalardan hareketle sonuç olarak, insanların etkilendikleri alanları veya duygusal açıklarını saptamak, duygu ve hissedişlerine yönelerek iş yaptırmak çok daha etkili-hızlı ve kolaydır. Üstelik bu kişinin yaptığı işe ve dolayısıyla çalıştığı firmaya da bağlanma olgusunu da daha çok artıracaktır. İnsanların diğer 4 güç kaynağının yanısıra etkileyici bir güç kaynağı olan liderle çalışmak için can atmalarının nedeni duygu ve içgüdülerine hitap edilmesidir. İnsan Kaynakları da, kaynağını yönetirken mümkün olduğu kadar etkileyici gücünü kullanmaktan geri kalmamalıdır.
Yeni çağın trendi duygusal olmaktan korkmayan "KARİZMATİK İK ve LİDER"leridir.
İşini iyi yapan/yapmak isteyen her yönetici, etrafındaki çalışanlara, çevresindeki insanlara duyarlı davranmalıdır. Buna zorunludur. Aksi taktirde işindeki başarısı, -mış gibi yapmaktan öte bir tablo olamayacak, uzun vadede başarılı bir iş hayatı getirmeyecektir.
Bir LİDER ise duyarlı davranışları nedeniyle insanların kalbine, duygularına hitap eden, duyguları ifade etmenin ve yönetmenin bir "zayıflık(!)" değil, en büyük güçlerden biri olduğunu bilen ve bunu zaten uygulayan insandır.
Not-1: Liderlik ve Liderlik Ruhu hakkındaki diğer tüm yazılarım için liderlikruhu.com
Not-2: İlginizi çekebilecek "Liderlik ve Gelişin-İlerleyin" kitap önerilerim için tıklayın.
17/12/2012