Kariyer Planınızı Çöpe Atın
3036 görüntülenme
Eğer adım adım uygulamayı düşündüğünüz çok detaylı uzun döneme yayılmış ve her adımı belli bir kariyer planınız var ise onu çöpe atın.
Bugüne kadar belki kariyer planınızı çok detaylı bir şekilde planlamanız konusunda tavsiyeler aldınız ve ilk cümlenin bir hata olduğunu düşünüyorsunuz.
İşte size tam tersini düşünmeniz için 4 neden:
1) Hayat detayları kaçıracağınız kadar büyüktür
Uzun vadeli detaylı yapılmış planlar içerisinde, bir çok detayda problem yaşama ihtimaliniz çok yüksek. Çünkü hayat büyüktür. Hayat hızlıdır ve hayat kendi detaylarını yaratır.
"Bundan 3 sene sonra şunu yapacağım ardından şu gerçekleşecek ve iki sene sonrasında şu olacak ben de şuraya geçip orada... "durun... Detaylar sizi ve kariyer planınızı dağıtabilir. Kendinize daha geniş, hatalara ve yanılmalara belirli ölçülerde müsaade edecek planlar yapmalısınız. Bu şekilde bir kaç detayı kaçırmış olsanız dahi hedefinizden çıkmazsınız.
2) Gelecekte ne yapacağını bilmiyorsunuz
Küçükken çocuklara ne olacağı sorulur. Verdikleri cevap büyük ihtimalle şu anda yaptıkları işten çok farklıdır. Bu sizin için de geçerli. Fikirler ve imkanlar her daim değişebilir. Eğer tek bir plana bağlı kalıp ilerlemeyi düşünürseniz yanıldığınızda geri dönüp yeni bir plan yapacak fırsatınız olmayabilir. Bu yüzden bir çok kişi mutsuz olduğu işinde sıkışmıştır. Bundan 10 sene sonra ne yapacağını bilmenizin gerçekten imkanı yok fakat sevdiğiniz şeylerin neler olduğunu bilebilirsiniz. Eğer matematiği seviyorsanız muhasebe üzerine çalışmak zorunda değilsiniz. sevdiğiniz şeyleri kullanabileceğiniz birden çok meslek var ve siz birden fazla planı yanınızda tutmayı başarabilirsiniz.
3) Detaylı plan sizin sınırlarınızı belirler
Eğer kariyerinizin her adımını planlayıp adım adım bunu uygulamaya çalışırsanız karşınızı çıkacak bir diğer problem önünüze koyduğunuz duvardır. Siz detaylı planınızın mükemmelliğini düşünürken kendi mükemmelliğinizi göremezsiniz. Çünkü planınız sizin geçemeyeceğiniz bir duvara dönüşür. Bundan 5 sene sonra terfi alacağım. Bundan 3 sene sonra şu işi yapacağım diyerek bu hedefe giden yolu detaylandırırsanız bu sınırların dışına çıkmazsınız. Belki 2 sene sonra terfi alacaksınız fakat siz kendinizi 5 seneye programladığınız için muhtemelen ona göre davranacak ve önünüze gelen fırsatları göremeyeceksiniz.
4) Detaylı plan, olmayanı olmuş gibi gösterebilir
Hiç bir plan gerçekleşmediği sürece başarılı değildir. Detaylı planlar sizi gerçekleştireceğiniz hedeflerden uzaklaştırabilir. Plan yapmak zevklidir ve daha da önemlisi plan yaparken hataları ve yanlışları göremezsiniz. Bu da kusursuz planınızın gerçekleşeceği konusunda kendinizi yoğun şekilde motive etmenize ve şu anda yapmanız gereken işleri aksatmanıza sebep olabilir. Kimse mükemmel bir plan yaptığı için başarıya ulaşmaz. Başarıya ulaşanlar planlarını gerçekleştirenlerdir. Bu yüzden görüntüde kusursuz gözüken planları değil başaracağınız kaliteli planları yapmaya başlayın.
Büyük detaylı planlar size her şeyin çok da kolay gerçekleşeceği hissini verir. Detaylı planlar gerçek detayları görmenizi engellerler. Büyük detaylı planlar yerine daha kısa 2 paragrafta ortaya çıkartabileceğiniz planlar yapın. Planlarınızı basit tutun. Onları gerçekleştirirken detaylandırın başlamadan değil.
19/12/2012