Özgeçmişinizde Olmaması Gereken 8 Şey
7923 görüntülenme
1. Çok fazla bilgi Sadelik bir özgeçmişte temel prensip olmalı. Burada ?Need to know?, ?Nice to know? arasındaki ayrımı yapabilmek çok önemli. En fazla karşılaşılan gereksiz detaylar:
a. Özel yaşantınız hakkında gereksiz detaylar Yaş, medeni durum, ailevi bilgiler, mülkiyet durumu gibi bilgiler özgeçmişte yer almamalı.
b. Ayrıntılı irtibat bilgileri Bence cep telefonu dahi özgeçmişte olmamalı. Zaten ilgi duyuyorlarsa size e-posta adresinden, sabit telefondan ulaşabilirler.
2. Hedeflediğiniz kariyer ile doğrudan ilgisi olmayan tecrübeler Çok farklı alanlarda çalışmış, ilginç işler yapmış olabilirsiniz. Eğer bu tecrübeler kariyer hedefine katkı sağlamıyorsa özgeçmişinize dahil etmeyin. İlgisiz tecrübeler özgeçmişi okuyan kişinin zihnini karıştırmaktan başka bir işe yaramaz. Ayrıca sizi odağını kaybetmiş bir kişi olarak görebilirler.
3. Fotoğraf Eğer zorunluluk yoksa fotoğrafınızı koymayın. Özgeçmişinizi okuyan kişi sizi özelliklerinize, başardığınız işlere dayalı olarak zihninde kurgulasın. Dış görünüşün özelliklerinizin önüne geçmesine izin vermeyin (Bu durum Linkedin profili için farklı. Linkedin?de ağınızdaki insanlarla kişiselleştirilmiş ilişkiler kuracağınızdan sizi en iyi ifade eden fotoğrafı kullanmalısınız).
4. Ücret beklentisi İş başvurusu yaparken ?para? değil ?iş? ön planda olmalıdır. Ücret ?iş? konusunda uzlaşıya varıldıktan sonra gündeme gelmelidir. Özgeçmişte belirtilecek düşük ya da yüksek bir ücret işi daha baştan kaybetmenize yol açabilir.
5. Gerçek dışı bilgiler Açıklama dahi gereği yok. Beyazı siyahı yok. Küçük yalanlar dahi sizi çok zor duruma düşürebilir.
6. Olumsuz tecrübeler Özgeçmişiniz güçlü yönleriniz üzerine kurmalısınız. Bu nedenle ?işten atılma? gibi olumsuz tecrübelere özgeçmişe girmemelidir.
7. Abartı Yaptığınız iş ve görev aldığınız projelerdeki sorumluluklara ilişkin abartılı bilgiler. Yanlış beklentilerin oluşması görüşme süreci başladığında sizi zor duruma düşürecek, her iki tarafa da zaman kaybı yaşatacaktır.
8. Referanslar Referanslarınız hazır olmalı fakat özgeçmişe eklenmemelidir. Referanslarınızı ancak son aşamaya yaklaştığınızda paylaşmalısınız. (Tabi işe özellikleriniz değil, güçlü tanıdıklar aracılığıyla girmeyi planlıyorsanız başka. Bu durumda bundan önceki 7 maddenin de pek anlamı kalmıyor).
23/02/2012