Pozitif Ayrımcılık ve Çalışan Kadın
3084 görüntülenme
Ne yazık ki hala, kadınlar çalışma hayatında, sırf cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kalmaktalar. Mesleklere yönlendirmede, işe almada, ücrette, hamilelik durumlarında maruz kaldıkları ayrımcılık uygulamalarının yanında bir de cinsel taciz sorunu var.
Peki pozitif ayrımcılık nedir?
Pozitif ayrımcılık; sosyal, ekonomik ve politik alanda doğuştan taşıdıkları özellikler nedeniyle dışlanmış azınlıkların dışlanmışlıklarını bir ölçüde azaltmak ve uzun vadede engellemek amacıyla ortaya konulan politika ve uygulamaları ifade eder.
Ancak çalışanlar kadınların bir kısmı; kadın oldukları için farklı haklar elde etmek yerine, sadece performansı etkileyen bazı olumsuz olayların ortadan kalkmasına yönelik uygulamalar (şirketlerde küçük çocukların bakımını üstlenecek tesislerin ya da kreşlerin bulundurulması vb.) istemektedirler.
Pozitif ayrımcılık mı pozitif aksiyon mu?
Pozitif aksiyon, toplumun belli bir grup üzerinde olan negatif etkisini azaltmak ya da yeniden şekillendirmek için o grubun özel teşvik edilmesi demektir.
Pozitif aksiyon ve pozitif ayrımcılık arasındaki temel fark pozitif aksiyonun ayrımcılık olmaması ve tamamen yasal olmasıdır. Pozitif aksiyonda işverenler pozitif ayrımcılıkta kullanılan kotaları tercih etmek yerine hedef belirlemektedir.
Etnik azınlık gruplarına ulaşabilmek ve onları teşvik edebilmek için düzenlenmiş iş ilanları düzenlemek, etnik azınlık gruplarının çoğunlukta bulunduğu iş ve işçi bulma kurumlarıyla temasa geçmek, eğitimsiz insanları eğitip işe alarak toplumun onlar üzerindeki ezici etkisini bir nevi de olsa azaltmak, çalışanlar arasındaki azınlıkları terfi fırsatlarını kaçırmamaları için teşvik etmek, çalışan kadınlar için çocuk bakımı kolaylıkları sağlamak, kariyerlerine ara veren kadınların iş hayatına tekrar adapte olabilmelerini sağlamak gibi pozitif aksiyon aktivitelerinden yararlanılabilinmektedir.
Pozitif Ayrımcılık ve Cam Tavan
"Cam tavan", kadınların işletmelerde bir üst pozisyona geçerken karşılaştığı her türlü engel ve haksızlık olarak tanımlanmaktadır. Kadınlar cam tavanı kırmak için üniversite ve mesleki eğitim edinmeye çalışmakta, mentordan yardım almakta, sosyal ilişki geliştirmekte, kariyer geliştirme programlarına katılmakta, yüksek performans göstermeye çabalamaktadır.
13/08/2013